LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
REAL OR FAKE - ECHT OF NEP
Het is de bedoeling om in deze rubriek op een ludieke manier fake news of fake pictures te brengen, of zijn er toch waarheidsgetrouwe artikels en/of echte foto's bij?
Uiteraard allemaal luchtvaartgericht en met de bijhorende (achtergrond)informatie.
BARREL ROLL C-130 BELGIAN AIR FORCE

Een Lockheed C-130 Hercules zien en horen vliegen blijft voor eens en altijd in uw geheugen gegrift. Een Lockheed C-130 Hercules een barrel roll zien maken is uiterst merkwaardig en vooral hoogst uitzonderlijk!
Mijn vriend Fernand, een loadmaster op Hercules op rust, kon een foto maken van dit niet alledaagse manoeuvre met een transportvliegtuig. Hij nam het beeld in de jaren (19)70' vanuit een C-130 die voor de Hercules vloog die deze vliegbeweging uitvoerde.
De medewerkers van het 20° Squadron stuurden de foto van Fernand dan ook wat graag door naar hun collega's van de jachtsmaldelen als bewijs dat hun C-130's ook in staat waren om een dergelijk acrobatische figuur af te ronden.
Een barrel roll uitvoeren met een Hercules is uiteraard niet toegestaan en daarom werd dit slechts éénmalig gevlogen. De foto werd bij de Belgische Luchtmacht dan ook lange tijd vertrouwelijk behandeld en geklasseerd onder de noemer "Secret". Dit alles om te vermijden dat dit beeld de krantenkoppen zou halen.
Niettemin dook de unieke foto van Fernand jaren later toch op in het boek met de titel: Historiek van de 15° Wing Luchttransport.
Dat is de reden waarom ik ook de toestemming kreeg van Fernand om zijn unieke opname met de bezoekers van onze site te delen.

ECHT OF NEP ???

Fernand nam effectief de foto's (dia's) in de periode 1970-1980 maar het waren er initiëel twee afzonderlijke. Eén met het beeld genomen vanuit de laadruimte van de C-130 en één van een andere C-130 in normale vlucht. Hij maakte de tweede dia passend en legde deze omgekeerd op eerste dia. Daarna maakte Fernand een nieuw beeld met als resultaat onderstaande foto van een C-130 die een barrel roll uitvoert, getrokken vanuit een andere C-130!
De foto staat effectief in het boek over de 15° Wing hierboven aangehaald. Onder de foto die op pagina 45 terug te vinden is staat de vermelding: "C-130 in rugvlucht". De getrukeerde opname werd effectief naar de jachtsquadrons gestuurd maar dan als nieuwjaarkaart met de titel  “we made it”.
Een machtig staaltje van trucage, eerder vakmanschap, zonder gebruik te maken van fotobewerkingsprogramma's zoals we die nu kennen.

(Tekst : Jef Pets - Informatie & Foto : Fernand Hollanders)