LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
REAL OR FAKE - ECHT OF NEP
Het is de bedoeling om in deze rubriek op een ludieke manier fake news of fake pictures te brengen, of zijn er toch waarheidsgetrouwe artikels en/of echte foto's bij?
Uiteraard allemaal luchtvaartgericht en met de bijhorende (achtergrond)informatie.
NOODLANDING CHINOOK BILZEN

Tijdens de koude oorlog had de NATO een sterke militaire tegenwoordigheid opgebouwd in West-Europa in het algemeen en in West-Duitsland in het bijzonder. Zowel de US, Canada en Groot-Brittannië hadden op Duits grondgebied een indrukwekkende strijdmacht opgesteld tegenover het toenmalige Oostblok. Het was dan ook absoluut niet ongewoon om vliegtuigen en helikopters van deze bevriende strijdkrachten te zien overvliegen. Tijdens maneuvers, meestal in Duitsland in de buurt van het toenmalige IJzeren Gordijn, was het bovendien heel normaal dat Britse of Amerikaanse helikopters in een weide landden om een peloton infanteristen te laten uitstappen. Minder normaal was echter de noodlanding (correcter : voorzorgslanding !) van een Britse CH-47 Chinook die ik van nabij kon volgen in de buurt van Alden Biesen in Bilzen. De Chinook die, afgaande op het abnormale gierende geluid, blijkbaar een probleem had met één van zijn motoren en/of de bijhorende tandwielkast, kwam vrij steil naar beneden om zich oncomfortabel dicht bij enkele bomen aan de grond te zetten. De kranten zouden hierover verder berichten “dat de bemanningsleden van de helikopter hierbij ongedeerd bleven”.

Echt of nep ? Ongetwijfeld zullen dergelijke feiten zich wel ooit hebben voorgedaan, maar de foto en de tekst hierboven zijn helemaal nep. De getrukeerde foto werd opgebouwd in 3 lagen : de oorspronkelijke foto van het terrein achteraan, vooraan de donkere gedeelten die uit de achtergrondfoto werden gekopieerd (poort en takken), en tussenin de Chinook (digitaal uitgeknipt uit een foto van een Chinook in vlucht).  Hooguit 30 minuten digitaal knutselen...

(Tekst en foto’s : Guido Van Roy)