LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
REAL OR FAKE - ECHT OF NEP
Het is de bedoeling om in deze rubriek op een ludieke manier fake news of fake pictures te brengen, of zijn er toch waarheidsgetrouwe artikels en/of echte foto's bij?
Uiteraard allemaal luchtvaartgericht en met de bijhorende (achtergrond)informatie.
DE TF-84 TWEEZIT VERSIE VAN DE THUNDERJET

De Belgische Luchtmacht nam eind jaren 1940/begin jaren 1950 haar eerste straalvliegtuigen in gebruik, en meteen stelde zich een voorheen onbestaand probleem : de scholing van piloten op deze krachtige toestellen, waarvan de motoren zich helemaal anders gedroegen dan de tot dan toe vertrouwde zuigermotoren. Gloster loste dit probleem op door op basis van de Meteor type F.4 (die ook in België in gebruik was) een tandemzitversie te ontwikkelen, de T.7. Deze tweezits Meteor werd vanaf 1948 in België in gebruik genomen.
Bij de indienstname van de Republic F-84E Thunderjet (anno 1951) stak het opleidingsprobleem opnieuw de kop op, want de Thunderjet was alweer zoveel krachtiger dan de Meteor, en bovendien éénmotorig terwijl de Meteor 2 motoren had. Republic nam zich deze problematiek ter harte en ontwikkelde de tandemzitter TF-84E waarvan het prototype met eigen fondsen gebouwd werd. De USAF was totaal niet geïnteresseerd maar was wel bereid het prototype uit te lenen voor evaluatie aan eventueel geïnteresseerde luchtmachten. Zodoende arriveerde de enige ooit gebouwde TF-84E in 1954 in Florennes, waar het zelfs van (tijdelijke) Belgische kentekens en een fake squadron code werd voorzien, samen met het Belgische serial TFS-1. Na 3 maanden evaluatie door diverse piloten werd het toestel weer overgedragen aan de fabrikant die het daarna nog een tijdje gebruikte voor testvluchten. Opvallend in heel dit verhaal is de nauwelijks bestaande interesse vanuit de USAF voor tweezitsvarianten van hun modernste jachtvliegtuigen. Ook de latere Republic F-84F Thunderstreak (en de hiervan afgeleide RF-84F Thunderflash) waren enkel als éénzitter beschikbaar. North American deed een poging met de TF-86 Sabre tweezitter (een drastich verlengde F-86 Sabre met 2 zitplaatsen in tandem), maar ook zij kregen hun toestel niet aan de straatstenen kwijt.

Echt of nep ? Republic bouwde nooit een TF-84E, dit gedeelte van de tekst en de bijhorende foto zijn dus nep. Van de North American TF-86 Sabre hebben  echter wel 2 exemplaren bestaan, allebei omgebouwd van standaard toestellen.

(Tekst en foto : Guido Van Roy)


Hieronder de foto van de TF-84 Thunderjet.