LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
REAL OR FAKE - ECHT OF NEP
Het is de bedoeling om in deze rubriek op een ludieke manier fake news of fake pictures te brengen, of zijn er toch waarheidsgetrouwe artikels en/of echte foto's bij?
Uiteraard allemaal luchtvaartgericht en met de bijhorende (achtergrond)informatie.
SNELHEIDSCONTROLES VOORTAAN OOK MET F-16 BELGISCHE LUCHTMACHT

Onlangs hebben de bevoegde Ministers van Binnenlandse Zaken, Justitie en Defensie van de Nationale Regering een akkoord bereikt om een F-16 van onze Belgische Luchtmacht in te zetten om snelheidscontroles uit te voeren.
Met de ontwikkeling van een nieuwe techniek is het mogelijk om snelheidsovertredingen vast te stellen vanuit de lucht. Via een "pod" wordt de camera onder de vleugels van het vliegtuig bevestigd.
Deze snelheidscontroles worden boven autowegen en autosnelwegen uitgevoerd gezien de F-16 zich aan een minimum snelheid dient te houden om in de lucht te kunnen blijven. Men onderzoekt of het systeem ook kan geïmplementeerd worden bij de helikopters van de Federale Politie om deze vorm van snelheidscontroles ook op de gewestwegen toe te passen.
De Lockheed-Martin (General Dynamics) F-16 (FA-140) van de Belgische Luchtmacht werd afgedeeld naar de Wegpolitie van de Federale Politie.
Recent werd het toestel voorgesteld op de Luchtmachtbasis van de 10° Wing in Kleine Brogel. De "afgedeelde" F-16 werd geschilderd in de kleuren van de Federale Politie en voorzien van de registratie G-21. Het is vanzelfsprekend dat de piloten van deze G-21 (FA-140) door de Luchtmacht worden voorzien. Eigenlijk hetzelfde systeem dat men vroeger hanteerde waarbij piloten van het Licht Vliegwezen op Alouette II en Puma voor de Luchtsteun van de toenmalige rijkswacht vlogen.
Voortaan zal u dus niet alleen op de grond maar ook vanuit de lucht op de bon kunnen gezwierd worden als u te snel rijdt. U weze gewaarschuwd!

Uiteraard is dit niet waar en betreft het een gefotoshopt beeld van een (normaal uitziende) F-16 waar 2 "zwaantjes" van de Federale Politie voor poseren. Via een vriend in de luchtvaart vernam ik dat de maker van het beeld Frank Van De Waardenburg zou betreffen.

Wat wel waar is dat men effectief snelheidscontroles kan uitvoeren vanuit de lucht.
In Spanje bijvoorbeeld werden enkele jaren terug helikopters (Airbus Helicopters type Ecureuil) ingezet die uitgerust werden met het Pegasus radarsysteem (Airborne Radar Speed Detection Equipment) om snelheidsovertredingen vast te stellen. Men gebruikte hiervoor ook kleine vliegtuigen en drones. Ook de Californian Highway Patrol gebruikte helikopters en kleine vliegtuigen maar zijn hiervan afgestapt omwille van de hoge kosten die hiermee gepaard gingen.
Het kan dus maar het kost te veel. Wie weet zullen drones binnenkort wel boven onze wegen patrouilleren en overdreven snelheid detecteren en verbaliseren.
(Bronnen: internet waaronder websites van kqed transinfo apimages)

Met dank aan mijn voormalige collega die deze foto, waar ik al lang naar op zoek was, op sociale media plaatste. Een ideaal beeld dat perfect past in deze rubriek.

(Tekst : Jef Pets - Foto :  Frank Van De Waardenburg)