LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
STAMPE FLY-IN & 100 JAAR LUCHTHAVEN ANTWERPEN

Na een onderbreking wegens de ondertussen alom bekende reden (de laatste editie dateerde van 2019 organiseerde het Antwerp Stampe Center in het weekend van Hemelvaart (20-21 mei 2023) opnieuw de traditionele Stampe Fly-In. De editie 2023 stond in het teken van “100 jaar luchthaven Antwerpen/Deurne” en daarom werd het publiek op zondag verwend met een heuse air-show.

Was op zaterdag de publieke opkomst nog aan de lage kant (buiten de aankomst van de diverse deelnemers en het gewone vliegverkeer was er op die dag ook weinig te beleven) dan vonden op zondag toch zowat 10.000 enthousiaste luchtvaartfans hun weg naar Deurne.

Zoals ook bij eerdere edities van de fly-in het geval was kwamen dit jaar de Stampe/Vertongen SV-4’s uit alle richtingen aangevlogen voor “hun” reünie. Naast de bekende toestellen (waarvan het grootste deel lokaal gebaseerd is) waren er dit jaar ook 2 nieuwelingen, zijnde de OO-AMZ (lokaal gehuisvest) en de OO-SWA (met Kiewit als thuishaven). Onder de in  totaal 22 aanwezige Stampe’s was er slechts 1 buitenlandse bezoeker (D-EBUT uit het Duitse Nordhorn-Lingen). 

Het was dan ook logisch dat de air show op zondagnamiddag geopend werd door een formatievlucht waaraan niet minder dan 15 van de aanwezige SV-4’s deelnamen. Na deze grote groep elementaire trainers volgde een formatievlucht van een viertal trainers van een iets zwaarder kaliber, zijnde de T-6 Harvard/Texan. Vervolgens kregen we een solo display van de bekende acro-piloot Stijn De Jaeghere met de Harvard OO-JOY.

Het programma bevatte verder solo demo’s (al dan niet met acro) van de Lockheed Electra uit Zwartberg, de OV-10B Bronco van Tony De Bruyn, een in Leopoldsburg gestationeerde Yak-50 (F-AZXK) gevlogen door Peter Kuypers en de legendarische Supermarine Spitfire 16 OO-XVI (gebaseerd te Brustem).

Verdere succesoptredens waren er van het Pitts trio (Luc Coesens, Peter Van Israël en Ronald Supply) en natuurlijk de 4 Marchetti’s van het demo-team van de Belgische Luchtmacht, de “Red Devils”. Maar het echte hoogtepunt was toch het Britse vader en zoon duo Sydney Charles Display Team. Met 2 Grob G-109B motorzwevers bracht dit duo een hoogstaande choreografische display, daarbij gebruikmakend van de nodige gekleurde rookpluimen en flares.

Ook in static troffen we enkele interessante toestellen aan waaronder de recentelijk Belgisch geregistreerde Chipmunck OO-PMS en de T-28B Trojan OO-LGY. Vanuit het Engelse East Midlands kwam de aan Aero Legends Leasing Ltd toebehorende Douglas C-47/DC-3 G-ANAF (in camouflage kleuren met invasiestrepen). Het meest opvallende (vooral dan wegens de grootte) was de Airbus A-400M, het nieuwe zware transporttoestel van onze luchtmacht. Op zaterdag en op zondagvoormiddag kon dit toestel ook inwendig bezocht worden door het publiek waarbij de bemanningsleden voor de nodige technische info zorgden.

Mede dank zij het mooie, zonnige weer groeide deze Stampe Fly-in uit tot een groot succes en was het een heel geslaagde seizoenopener voor 2023.

(Tekst : Marc Van Ryssel - Foto’s : Marc Van Ryssel - Guido Van Roy - Dirk Ravoet - Jef Pets - Sam Pets - Raymond De Clercq)  

Klik op de foto's voor een overzicht van het verloop van het evenement van bgin tot einde.