LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20190828 - OPENDEUR BASIS KOKSIJDE

Op woensdag 28 augustus 2019 organiseerde de vliegbasis Koksijde (thuisbasis van het bekende 40e squadron) zijn jaarlijkse Open Door. Bedoeling van deze manifestatie is vooral de Belgische Luchtcomponent aan het Vlaamse publiek te presenteren zoals ook eind juni gebeurde met de Aviation Days in Florennes (voor het Franstalige landsgedeelte). De timing en locatie zijn perfect, eind augustus is de laatste week van het hoogseizoen aan onze kust en vele toeristen willen al eens iets anders doen dan ganse dagen op dijk of strand door te brengen. Mede door het mooie weer was er dan ook weer een massale opkomst.
Van militaire zijde waren in static een NH-90 NFH en Alouette III te zien maar de lokale ereplaats (voor de grote hangaar) was nog voorbehouden voor de “ouwe getrouwe” Sea King RS03. Verder in static stonden een grijze Marchetti  (dit jaar ook 50 jaar in trouwe dienst) en de F-16 FA-124 (de special paint van het 349e squadron met invasiestrepen). Er ontbrak dit jaar wel een NH-90 TTH  en een C-130.
Er werd een grote tombola georganiseerd waarbij niet minder dan 28 luchtdopen met NH-90 te winnen waren (verdeeld over 3 vluchten).
Van burgerzijde was de lokale West Aviation Club present met 4 clubtoestellen waaronder de pas eind juli afgeleverde nieuwste aanwinst, Comco Ikarus C42C (OO-I08).
Al bij al een gezellige namiddag welke echter spijtig genoeg binnen afzienbare tijd zal verdwijnen met de geplande verhuis van het 40e Sqn naar Oostende (voorzien voor 2021 of 2022).

(Tekst & Foto's : Marc Van Ryssel)

Klik op foto en bekijk de beelden die Marc op deze opendeur maakte.