LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
ROLL-OUT FA-87 "DREAM VIPER" - "EYES ON THE PRIZE"

Op donderdagavond 9 juni 2022 hadden we een afspraak met de demopiloot van het Belgian F-16 Solo Display Team, Commdant-Vlieger Steven " Vrieske" De Vries. Op de luchtmachtbasis van de 10° Wing in Kleine Brogel stelde Vrieske zijn team voor aan de genodigden en de pers. Het hoogtepunt van de avond was de roll-out van het nieuwe demonstratievliegtuig voor het F-16 Display Team. Langzaam opende de deuren van de shelter zich waarna de F-16 uit het rookgordijn te voorschijn kwam. De FA-87 werd naar de taxiway getrokken waarna men naar hartelust foto's kon nemen van deze unieke schildering van het demotoestel van Vrieske. De Lockheed-Martin (General Dynamics) F-16 kreeg de naam "Dream Viper". Het was namelijk de ultieme droom van Steven De Vries om piloot te worden, een droom die hij heeft kunnen waarmaken mits doorzettingsvermogen, toewijding en volharding. Na een rijk gevulde operationele loopbaan bij oze luchtmacht werd hij zelfs de eerste, niet Amerikaanse piloot, die de kaap van 5000 vlieguren op F-16 overschreed (zie hier ons artikel).
Voortaan zal hij als 19° officiële Belgian Air Force F-16 demopiloot zijn expertise tonen op airshows in binnen- en buitenland. Naast het A-109 Display Team op Agusta en de Red Devils op Marchetti, zal hij eveneens als ambassadeur optreden van onze Belgische Luchtmacht. Hij zal ongetwijfeld heel wat jongeren inspireren en aanzetten om, al dan niet als piloot, een loopbaan bij onze Belgische Luchtmacht uit te bouwen.
Na de fotosessie werden we nog vergast op een demonstratievlucht van Vrieske met zijn Dream Viper. Het werd een indrukwekkende en adembenemend prachtige display. Het is overduidelijk dat Steven heel wat ervaring heeft als piloot en dat hij de F-16 kent als zijn broekzak.
Wij wensen Vrieske, zijn team en zijn prachtige Dream Viper altijd behouden vluchten en safe landings.
Met hartelijke dank aan de Commandant van de Luchtcomponent Generaal-Majoor Vlieger Thierry Dupont, de BaseCo van de 10° Wing te Kleine Brogel, de medewerkers van Comopsair/IPR, Vrieske en zijn voltallige team en de medewerkers van de basis voor de uitnoding om het evenement op onze website te mogen verslaan.

(Tekst & Beeldmateriaal : Jef Pets)

Klik hieronder de eerste foto voor de fotoreportage, klik op de tweede foto voor de filmcompilatie, klik op de derde foto voor de gedaantes van de FA-87 over de jaren heen.