LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
INHULDIGING MONUMENT WACO CORSENDONK

Op 19 september 1944 landde in de omgeving van Corsendonk (Oud-Turnhout) een zweefvliegtuig van het type Waco.
Het toestel, met 5 crewleden aan boord, was op weg naar Nederland om er deel te nemen aan operatie Market Garden. De Douglas C-47, de sleper, stortte echter neer boven Vorsel (Kasterlee), niet zo ver van Corsendonk. Er staat er nog geen gedenkteken. De gemeente en Heemkundige kring hebben de intentie om voor de C-47 ook iets te gaan doen.

De piloot, Flying Officer Alton B. Colston, had geen andere keuze dan het zweefvliegtuig neer te zetten. Hij slaagde er in een veilige noodlanding te maken. De crew maakte deel uit van het 101th Airborne Division, 401th Glider Infantry Regiment.
De inwoners van Corsendonk zorgden er voor dat zij uit de handen van de Duitse bezetter bleven.
Op één van de vele eilandjes van "De Wouwer" (Corsendonk - Oud-Turnhout) leefden zij ondergedoken. Na verloop van tijd konden zij zich opnieuw bij de Geallieerde troepen aansluiten, en vochten zij later mee in Bastogne, de alom gekende "Battle of the Bulge" - de Slag om de Ardennen.

De manschappen aan boord van de Waco betroffen :

Alton B. Colston (Flying Officer) - Tyler (Texas)
Walter J. Smith - Lawrenceburg (Tennessee)
Robert J. McMinn - Wayne (New Jersey)
Eddie C. Bass - Fremont (North Carolina)
Joseph Oliva - Kent (Ohio)

73 jaar na dato, op exact dezelfde dag werd er een monument ingehuldigd als eerbetoon aan deze dappere mensen. Het Gemeentebestuur en de Heemkundekring Corsendonk sloegen de handen in mekaar wat resulteerde in oprichten van het monument, dat op 19 september 2017 plechtig werd ingehuldigd.
Tal van genodigden waren aanwezig, waaronder een delegatie van de Verenigde Staten van Amerika. Een mooie afsluiter was de formatievlucht van 2 Pipers. Als eerbetoon maakten de piloten, afkomstig van het vliegveld van Malle, een paar doorvluchten over het monument.

Met speciale dank aan Jhonny Bastiaensen voor de geboden faciliteiten.

(Reportage & foto's : Jef)

Klik op de foto hierna om de plechtigheid te herbeleven.