LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
EXPERIMENTAL DAYS 2023Zeer tot onze spijt lazen we enkele dagen geleden de aankondiging dat de jaarlijkse editie van de Experimental Days op het vliegveld van Sanicole afgelast was. Gestart als een vrij klein evenement in 2015 werden de Experimental Days snel een begrip in de wereld van de amateurvliegtuigbouw of vliegtuigrestauratie, zowel in België als in een groot aantal omliggende landen. In eerste instantie zijn de Experimental Days bedoeld voor piloten (al dan niet actief in de amateurvliegtuigbouw of vliegtuigrestauratie) en hun wederhelft, waarbij het deelnemen per vliegtuig aangemoedigd maar zeker niet verplicht wordt. Het hele gebeuren, dat in principe loopt van vrijdagmiddag tot zondagnamiddag tijdens het eerste weekend van juli, voorziet in allerlei facultatieve activiteiten. Zowel technische lezingen over luchtvaart gerelateerde onderwerpen als toeristische fietstochten of avonden aan de bar komen daarbij aan bod. Wie liever het ganse weekend gewoon onder de vleugel van zijn vliegtuig blijft liggen is even welkom...
Na slechts 2 edities (2015 en 2016) mochten de organisatoren voor 2017 en 2018 hun evenement omdopen tot EFLEVA days, waarbij EFLEVA staat voor “European Federation of Light, Experimental & Vintage Aircraft”. Het oorspronkelijke concept van de Experimental Days werd daarbij dus verruimd naar zowat alles wat onder de noemer van recreatief vliegen valt. Gewoonlijk doen de EFLEVA Days ieder jaar een ander Europees vliegveld aan (bv. Brienne-le-Chateau in Frankrijk in 2019), wat het feit dat de organisatoren van de Experimental Days de 2 opeenvolgende edities op het vliegveld van Sanicole mochten houden, des te meer uitzonderlijk maakt. 2019 werd weer een “normale” Experimental Days, en 2020 had dat ook moeten worden. Helaas sloeg de Covid-pandemie onherroepelijk toe en de edities van 2020 en 2021 werden noodgedwongen afgelast. Het was wachten tot 2022 voor een nieuwe Experimental Days, en de toekomst voor de volgende jaren zag er goed uit dankzij de steeds toenemende interesse van deelnemers uit binnen- en (vooral) buitenland. Helaas, door omstandigheden zullen we het weer een jaar moeten stellen zonder kleurrijke Van’s, Jodels, Lancairs en andere leuke zelfbouwtoestellen. Fingers crossed voor 2024 !
Bij deze willen we alvast Wim Van Malcot en zijn team bedanken voor de organisaties van de vorige- en de nog volgende edities van de Experimental Days/EFLEVA Days.
Top job Wim en Co !

(Tekst : Guido Van Roy - Foto’s : Marc Van Ryssel, Raymond De Clercq en Guido Van Roy)

Klik op de foto hierna en open de tabel waar je de fotoreportages over de jaren heen kan terugvinden. Veel kijkplezier!