LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
OPERATION MARKET GARDEN - 79 JAAR LATER

Mijn zoon Sam was op vrijdag 15 september 2023 aanwezig op de civiele- en militaire luchthaven in het Nederlandse Eindhoven. Die dag kon hij enkele toestellen fotograferen die toekwamen om ’s anderendaags een massale paradrop uit te voeren boven het gebied waar de Slag om Arnhem plaatsvond.
Op zaterdag 16 september 2023 tekende Sam opnieuw present en legde er een armada van 9 toestellen (C-47 niet inbegrepen) uit 7 verschillende landen vast op de gevoelige plaat. In de voormiddag vertrok de luchtvloot om para’s te droppen boven het toenmalige slagveld. Het beeld van de klaarstaande vliegtuigen op de startbaan was indrukwekkend en uniek.
De 7 nationaliteiten die hun medewerking verleenden aan de paradrop waren Roemenië, Polen, Nederland, Italië, de Verenigde Staten van Amerika, Griekenland en Duitsland. Er namen 9 toestellen aan deel. De respectievelijke toestellen van de hiervoor aangehaalde landen betroffen:
Alenia (Aermacchi) C-27J Spartan, Casa C-295M, 2x Lockheed C-130H Hercules, Lockheed C-130J, 2x Lockheed C-130J , Lockheed C-130H en een Airbus A400M.

Back in time: Operation Market Garden - Wereldoorlog II.

Op 17 september 1944 ging Operation Market Garden van start, één van de grootste geallieerde operaties tijdens Wereldoorlog II en ontsproten uit het brein van de Britse veldmaarschalk Bernard Montgomery.
Operation Market was de naam voor de Luchtlandingsoperatie en Operation Garden voor het grondoffensief. Market Garden, ook de Slag om Arnhem genoemd, speelde zich af in de Nederlandse provincies Noord-Brabant en Gelderland. Het doel dat men voor ogen had, was het innemen van de bruggen over de Maas, de Waal en de Rijn.
Troepen uit Groot-Brittannië, de Verenigde Staten van Amerika en Polen namen het gedeelte ‘Market’ voor hun rekening, de Britten ontfermden zich over het luik ‘Garden’.
26 september 1944 betekende het einde van de Operatie Market Garden, het was letterlijk een “brug te ver” voor wat de laatste brug bij Arnhem betrof.
Het welslagen van de operatie werd echter een halt toegeroepen omwille van allerlei nadelige factoren waaronder de slechte weersomstandigheden, de moeilijke logistieke ondersteuning naar de troepen en het onverwacht sterke weerwerk van de Duitse soldaten.
Een Belgisch tintje: de kolonne van de grondtroepen (Garden) vertrok namelijk vanuit Leopoldsburg. Het was Luitenant-Generaal Horrocks die zijn onderbevelhebbers op 16 september 1944 inlichtte over Market Garden in de bioscoop Splendid (Nicolaylaan 49 in Leopoldsburg, het bioscoopgebouw bestaat niet meer). Sinds enkele jaren wordt dit feit in Leopoldsburg herdacht met een historisch WO II treffen onder de toepassellijke naam: "Splendid 1944".

(Artikel: Jef Pets - Foto’s : Sam Pets)

Klik op de eerste foto voor de aankomsten op vrijdag 15/09/2023 en op de tweede foto voor de reeks van 16/09/2023.