LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
MAIDEN FLIGHT STAMPE & VERTONGEN SV4-B SCHAAL 1 / 2.7

Vrijdag 17 juli 2020 was het de grote dag voor modelbouwer en modelvlieger Koen Huyghe. Vijf jaar geleden startte hij met een project om de Stampe & Vertongen SV4-B OO-GWD na te bouwen.
Het echte toestel werd eind oktober 1949 afgeleverd aan de Belgische Luchtmacht met de militaire registratie V-18. Het lesvliegtuig werd in de jaren 1960 geruime tijd gevlogen door het roemrijke acroteam de “Manchots”. Vandaag staat het toestel, dat overigens nog steeds vliegwaardig is, te  pronken in het Stampe & Vertongen museum nabij de Antwerpse luchthaven. Koen werd dan ook een regelmatige bezoeker van het museum om zijn schaalmodel tot in de kleinste details en waarheidsgetrouw na te bouwen. De uitvoering komt overeen zoals de overschilderde versie van de oorspronkelijke V-18, zoals deze eind jaren negentig rondvloog en komt nog grotendeels overeen met de huidige versie.
Koen lichtte mij in dat hij op vrijdag zich ging wagen aan de eerste vlucht van zijn SV4-B schaal 1 / 2.7. Place to be modelvliegclub De Stunters te Vorselaar. Na de opbouw van de tweedekker testte Koen de werking van de motor en deed een ground run ter controle. Vervolgens maakte hij zich klaar voor de maiden flight. Langzaam bouwde de SV de snelheid op en koos kort nadien het luchtruim op. Alles werkte naar behoren en Koen waagde zich vervolgens aan het vliegen van enkele acrofiguren. Ook hierop reageerde zijn modelvliegtuig perfect. Even later werd de landing ingezet die eveneens vlekkeloos verliep.
In de lucht en ook op de grond is het verschil met de mandragende versie niet te merken. Dikke proficiat Koen  - buitengewoon prachtige realisatie.
Met dank eveneens dat ik dit van kortbij mocht meemaken. Veel succes met uw magnifiek modelvliegtuig en steeds behouden vluchten.

Enkele data :

Schaal 1 / 2.7
Motor Kolm IL155 met starter - 155 cc 2 cylinder 4-takt in lijn
Spanwijdte 3,20 m
Leeggewicht 23,7 kg
De bouwdoos is afgeleid van een ‘Schlundt Wood Plane Manufacture’ bouwdoos waaraan Koen de nodige schaalverbeteringen en een heleboel extra schaaldetails (3d geprint,  gelamineerd, enz.) heeft aan toegevoegd om tot dit resultaat te komen.

(Tekst & Beeldmateriaal : Jef Pets)

Klik op de foto's hieronder voor mijn foto- en filmreportage.