LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
FLYING FESTIVAL BRASSCHAAT 2023

Na de uitgeregende editie van 2022 waren de weergoden dit jaar gunstiger gestemd bij het Flying Festival op het vliegveld van Brasschaat. Hoewel één enkele fikse regenbui op zaterdag (23/09) even voor een valse noot zorgde kon het Flying Festival dit jaar plaatsvinden zoals we het graag hebben : veel bezoekende vliegtuigen aangevuld met enkele warbirds uit de FAST-loods, in combinatie met aangename temperaturen en een deugddoend zonnetje.
Hoewel het op zaterdag lang wachten was tot de Curtiss P-40E warbird werd buiten gehaald kregen de bezoekers de gelegenheid het toestel op eigen kracht te zien taxiën, vergezeld van de heerlijke symfonie van de Allison V-1710 V-12 motor. Op zondag (24/09) moesten de aanwezigen het stellen met het brommen van de Clarktor vliegtuigtractor die het toestel op sleep had. Hoewel de P-40E ongetwijfeld het meest de aandacht trok parkeerde FAST nog enkele andere interessante toestellen tegenover de lokalen van de Brasschaatse vliegclub : TF-51D Mustang OO-RYL, P-51D Mustang OO-PSI, T-28C Trojan N728C, T-28B Trojan OO-LGY en de bekende Harvard IIb OO-DAF. Een ander opvallend toestel dat in de nabijheid van de FAST-hangar geparkeerd stond was de Max Holste MH.1521M Broussard F-GJJM. Ook opvallend maar voor de fotoliefhebbers nogal ongelukkig opgesteld : een Socata TBM-850, een eenmotorige turboprop die in België eerder zeldzaam mag genoemd worden.
Zelf bezochten we het Flying Festival op zondag. Er was een  vrijwel permanent komen en gaan van zowel bezoekende vliegtuigen als toestellen die luchtdopen verzorgden. Opvallend veel SV-4’s bezochten Brasschaat dit jaar, maar ook andere types waren flink vertegenwoordigd, zoals de Piper PA18 Super Cub (waaronder OO-ACG in zijn nieuwe kleuren als OL-L42) en de DHC1 Chipmunk (G-APLO, OO-PMS en de recent in België toegekomen SE-GRK). Een leuke formatie die enkele overvluchten maakte bestond uit een Pilatus P.2 (OO-PII) en 2 Pilatus P.3’s (D-EPCI en OO-RDS). Jammer dat de P.2 niet landde, in tegenstelling tot zijn 2 kompanen. Vanuit Zwartberg bezocht de Lockheed Electra Junior NC14999 Brasschaat op beide dagen. Het Vliegend Museum van Seppe (Breda Airport) kwam met enkele toestellen op bezoek, waaronder de fraaie Boeing-Stearman PT-13D Kaydet en de Piper L-4J Grashopper N1227N. Uiteraard mochten de Red Devils met hun 4 SF.260MB’s niet ontbreken, ze zijn en blijven (terecht) publiekstrekkers. Ook Luc Coesens en Peter Van Israël vlogen een bijzonder gesmaakte voorstelling met hun 2 Pitts S-2C’s.
Het zou ons uiteraard te ver leiden alle aanwezige toestellen hier te gaan oplijsten. We verwijzen dan ook naar de fotopagina voor een overzichtje van het Flying Festival 2023.
De massale publieke belangstelling, vooral op zondag, zorgde voor druk autoverkeer van en naar de Gunfire site waar de parking snel haar verzadigingspunt bereikte. Het toont alleen maar aan dat de luchtvaart nog steeds op een grote publieksbelangstelling kan rekenen, spijts alle negatieve berichtgeving over o.a. geluidsoverlast en milieuvervuiling.
Rest ons nog de organisatoren te bedanken voor alweer een mooie fly-in. Tot volgend jaar !

(Tekst & Foto’s : Guido Van Roy (zondag) & Gunther Matterne (zaterdag)

Klik de Mustangs P-51's voor de reeks van Gunther en klil op de foto van de Red Devils voor de reeks van Guido op zondag.