LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
HELI FLY-IN BRUSTEM - 03/09/2023

Op initiatief van de BPA (Brustem Pilots Association) werd op 3 september de 2e Heli Fly-in georganiseerd. De datum leek een beetje ongelukkig gekozen omdat het evenement samenviel met de 2e dag van het open deur/fly-in weekend op Goetsenhoven, maar uiteindelijk konden beide partijen hun voordeel doen met dit samenvallen.
Meerdere vliegtuigen konden op beide vliegvelden gespot worden, waarbij de relatief kleine afstand tussen Sint-Truiden/Brustem en Tienen/Goetsenhoven ongetwijfeld voor een vlot vliegverkeer tussen beide plaatsen zorgde.
In Brustem was de grote witte hangar deels toegankelijk, terwijl de apron hoofdzakelijk voorbehouden werd voor lokale en bezoekende warbirds. De Spitfire OO-XVI, Hawker Fury OO-ISS en T-6 Texan N3286 zijn inmiddels bekende toestellen, maar de North American T-28C Trojan OO-TTT is dat veel minder. Ook de rood/witte Yak-52 F-WRUH wordt aan deze kant van de taalgrens niet zo vaak gezien. In de hangar stonden meerdere interessante toestellen, maar de echte blikvanger was toch de Amerikaans geregistreerde Siai-Marchetti SF-260 N330DG. Misschien minder spectaculair maar toch opvallend : de Frans geregistreerde Van’s RV-7 F-PRVZ.
Een fly-in speelt zich uiteraard hoofdzakelijk in de buitenlucht af in plaats van in een hangar. De eerste bezoeker van de dag was meteen de publiekslieveling : de Bell UH-1 Huey OO-DON. Geleidelijk aan arriveerden meer helikopters : Robinson R.22 en R.44, Bell 47G en 206 JetRanger, Schweizer 269C, Aerospatiale Gazelle. Ook enkele autogiro’s waren van de partij, evenals een beperkt aantal ULM’s en sportvliegtuigen. Bij deze laatsten noteerden we 2 eerder zeldzame types, beiden met een Duitse registratie : de Bellanca Viking D-EMSV en de Robin ATL D-EWGP.
Ook Hangar 27, thuisbasis van de Mirage 5 BD09 van de gelijknamige Restoration Group, opende de deuren. De Mirage tweezitter en de in dezelfde hangar ondergebrachte ex-Marineflieger F-104G Starfighter konden er van nabij bewonderd en gefotografeerd worden.
Opvallend genoeg was het vertrek van de Huey voor veel bezoekers, mezelf inbegrepen, het startsein om ook huiswaarts te trekken. De Heli fly-in mag zeker een geslaagd evenement genoemd worden. Bij deze wensen we dan ook de initiatiefnemers en medewerkers te bedanken voor een prima organisatie. Tevens bedanken we de mensen van de Mirage5 BD09 Restoration Group die hun hangar voor het grote publiek openstelden en paraat stonden om zowat elke vraag te beantwoorden.

(Tekst : Guido Van Roy - Foto’s : Marc - Raymond & Guido)

Klik op de onderstaande foto's voor het beeldverslag.