LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
AGUSTA A-109 H-03 STORT NEER TIJDENS DE SPOTTERSDAG

Op de Spottersdag van de Belgian Helidays op de basis van de 1° Wing te Bevekom (Beauvechain), stortte een gevechtshelikopter van het type Augusta A-109 neer in de onmiddellijke omgeving van de spottersplaats. Door de crash vatte een andere helikopter vuur. Een rotorblad boorde zich in de cabine van een vrachtwagen. Brokstukken vlogen her en der in het rond zodat ook onder de spotters tal van gewonden vielen.
De brandweer was quasi onmiddellijk na de ramp ter plaatse, maar konden niet verhinderen dat de bemanning van de heli, die vuur vatte, kon gered worden.
De medische dienstverlening kwam in een mum van tijd op gang en deze mensen werkten zich uit de naad om iedereen zo snel mogelijk van eerste hulp te voorzien.

Er werd een persconferentie gehouden in aanwezigheid van de Basiscommandant, Kolonel-Vlieger Georges Franchomme, en de Burgemeester van Beauvechain , de heer Marc Deconinck.
We vernamen dat er in totaal 21 slachtoffers zijn gevallen, zowel zwaar- als lichtgewonden. Het rampenplan werd in werking gesteld. Een crisis-centrum voor de familie van de slachtoffers werd ingericht.

Gelukkig handelde het hier om een rampoefening.
Om de twee jaar worden er dergelijke oefeningen gehouden. Voorafgaande aan evenementen, zoals in dit geval de Spottersdag van volgende maand, wordt er nogmaals geoefend om alert te blijven en niets aan het toeval over te laten.
Alles werd zeer realistisch in scene gezet, ieder van de figuranten speelde zijn rol om de werkelijkheid zo goed mogelijk na te bootsen.
Evaluatoren observeerden nauwlettend het hele verloop van de oefening om, zo nodig, verbeteringen aan het rampenplan aan te brengen.

Een dikke pluim voor de hulpdiensten, ik weet, nu zeker, dat ik met een gerust gemoed op de evenementen van onze Luchtcomponent  kan vertoeven.
Zo ook op de Helidays  (11 en 12 april 2017) waarvoor deze oefening werd gehouden.

Met dank aan iedereen die het mogelijk maakte dat ik als figurant deze oefening van kortbij mocht beleven.

Klik op de helikopter hierna om de fotoreportage te bekijken.