LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
OVER VLIEGEN, VALLEN… EN OPGRAVEN.

In het Provinciaal Archeologisch Museum van Velzeke (deelgemeente van Zottegem) loopt van mei 2022 t/m september 2023 een tijdelijke luchtvaarttentoonstelling onder de titel “Over vliegen, vallen… en opgraven”. Naast een algemeen overzicht van de Belgische luchtvaarthistorie beginnende met de eerste ballonvaarten en eindigend met het begin van WO II in 1940 wordt er vooral aandacht besteed aan de luchtoorlog in de periode 1940-’45 waarbij de nadruk ligt op opgegraven resten en onderdelen van boven Vlaanderen neergestorte Duitse en Geallieerde vliegtuigen.

Uit de tentoongestelde restanten blijkt dat in de meeste gevallen het vooral de motoren zijn welke nog in een min of meer complete staat werden opgegraven.
Pronkstukken zijn een Daimler-Benz DB-605 van een Messerschmitt Bf-110 nachtjager, een Rolls-Royce Merlin van een Supermarine Spitfire en een Pratt & Whitney R-2800 van een P-47 Thunderbolt. Deze motorblokken waren in zwaarder en sterker metaal (ijzer) gebouwd en dus ook beter bestand tegen de inslag bij het neerstorten dat de meer fragiele aluminium rompen en vleugels. Ook de bewapening van de diverse toestellen werd meestal grotendeels onbeschadigd opgedolven.
Tentoongestelde voorbeelden hiervan zijn een Vickers K 0.303 mitrailleur van een Bristol Blenheim en een 20 mm Hispano kanon van een Spitfire.

Een ander uniek stuk is een houten vleugelligger van een Mosquito nachtjager.
Verder zijn er veel kleinere onderdelen gevonden bij opgravingen op diverse vindplaatsen verspreid over Vlaanderen.

Voor praktische info (juiste adres museum, openingsuren, toegangsprijzen) verwijzen we naar de website van het PAM Velzeke.

Een aanrader voor een regenachtige zaterdag- of zondagnamiddag.

(Tekst & Foto's : Marc Van Ryssel)

Klik op onderstaande foto voor de fotoreeks die Marc maakte over deze tentoonstelling.