LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
FLY-IN KEIHEUVEL 2023 - GECANCELD

Voor het 2e jaar op rij kan de fly-in van Keiheuvel wegens omstandigheden niet doorgaan. Voor de vliegtuigliefhebbers en fotografen is dit alweer een tegenvaller, en we kunnen alleen maar hopen dat de mensen van Keiheuvel in 2024 een doorstart maken met één van België’s betere jaarlijkse fly-ins.
In de jaren 1970/1980 organiseerde de vliegclub van Keiheuvel jaarlijks een  druk bezochte airshow. Hierbij wisselden burgertoestellen en militaire vliegtuigen elkaar af in een meestal vlekkeloze opeenvolging. Het ongeluk met de Frecce Tricolori tijdens de airshow van Ramstein op 28-08-1988 zorgde er echter voor dat de veiligheidsregels voor alle Europese airshows drastisch verstrengd werden. Ineens was de organisatie van een airshow niet langer een haalbare kaart voor de meeste burgerclubs, wat het einde van de jaarlijkse airshow van Keiheuvel betekende. In 1989 pakte men echter reeds uit met een alternatief onder de vorm van een fly-in, minder spectaculair voor het grote publiek maar beslist gesmaakt bij de liefhebbers van lichtere vliegtuigen. Alweer zorgde een jammerlijke crash tijdens de airshow van Oostende op 26-07-1997 ervoor dat de regels voor luchtvaartevenementen aangescherpt werden. Fly-ins kregen daarbij dezelfde eisen opgelegd als airshows, o.a. voor wat betreft de afstand tussen taxiënde of vliegende vliegtuigen en het publiek. Vanaf 1998 zou Keiheuvel niet langer de ondertussen befaamde fly-in kunnen organiseren.
Gelukkig werd na verloop van tijd ingezien dat enige versoepeling in de luchtvaartreglementering noodzakelijk was, zodat fly-ins niet meer over dezelfde kam geschoren werden als “echte” airshows. De soms onrealistische regels maakten plaats voor nog steeds veilige maar hanteerbare eisen. Vanaf 2010 kon het publiek weer genieten van een 2-daags fly-in spektakel op Keiheuvel.
Zoals bij elk buitenevenement en zeker in de luchtvaart zijn de weersomstandigheden van primordiaal belang. Na een uitzonderlijk lange en hete droogteperiode werd de fly-in van 2019 letterlijk gekelderd door zowat het slechtste weer dat er bij een fly-in te vrezen is : een dik laag wolkendek maakte elke vlucht zowat onmogelijk. De parkeerruimte voor de vliegtuigen was dus vrijwel leeg, op enkele lokale toestellen na. Het jaar daarna kregen we te maken met de lockdown maatregelen tijdens de Covid-pandemie, zodat de fly-in van 2020 niet kon doorgaan. Deze 2 jaren zijn er dus om zo snel mogelijk te vergeten, gelukkig maakte de fly-in van 2021 veel goed met een ruime opkomst van bezoekende vliegtuigen, oldtimer auto’s en een massa publiek.
Jammer genoeg werd de fly-in van 2022 afgeblazen, en dus nu ook de editie voor 2023… We kunnen alleen maar hopen dat Keiheuvel vanaf 2024 de jaarlijkse fly-in traditie weer in ere herstelt. Alleszins verdienen de organisatoren en alle medewerkers aan de voorbije fly-ins een welgemeend dankuwel ! We blikken dan ook met veel plezier terug op de vorige edities via een fotografisch overzicht sinds 2010.

(Tekst : Guido Van Roy - Foto's : Raymond De Clercq - Jef Pets - Guido Van Roy)

Klik op de foto hierna en open de tabel waar je de fotoreportages over de jaren heen kan terugvinden. Veel kijkplezier!