LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
VERSLAG ROADTRIP DOORHEEN NEDERLAND

Hierna volgt het verslag van de luchtvaart gerelateerde roadtrip doorheen Nederland (7-13 oktober 2023) van onze medewerker Gunther. In het gezelschap van enkele kameraden doorkruiste hij met de mobilhome het land van onze Noorderburen met als hoofddoel de internationale oefening Frisian Flag 2023 en daarnaast tegelijkertijd op zoek te gaan naar interessante bezienswaardigheden.

Dag 1 : zaterdag 07/10/2023
Op zaterdag 7 oktober vertrok ik samen met 2 kameraden met de mobilhome op een roadtrip door Nederland. Een reis in het teken van vliegtuigen.
De eerste stop was bij P.S. Aero te Baarlo (op voorhand te reserveren). P.S. Aero was vroeger een BMW garage maar staat nu in het teken van de luchtvaart (aankoop - verkoop - verhuur - tentoonstelling van vliegtuigen en helikopters. Na een korte inleiding in een geweldig kader met een hapje en een drankje begon de rondleiding tussen de Lynx heli’s, F104’s, Mil Mi 26, Phantom, … .

Dag 2 : zondag 08/10/2023
Op zondag stond een bezoek aan het Nationaal Militair Museum te Soest op het programma. Voor éénieder, van klein tot groot, is er binnen en buiten (je kan er in alle rust wandelen en fietsen op en rond het voormalig vliegveld) het Nationaal Militair Museum wel iets te beleven. Het museum zelf is een prachtig ultramodern gebouw waar de geschiedenis van de Nederlandse strijdkrachten wordt weergegeven. Prachtige exposities, impressionante videoverhalen. Er is nu ook tijdelijk een door succes verlengde speciale tentoonstelling over 50 jaar F16. Dit museum is een ware aanrader.
Na een ganse dag de ogen uitgekeken te hebben in het Nationaal Militair Museum werd koers gezet richting Leeuwarden om daar van maandag tot dinsdagmiddag de vliegactiviteiten van Frisian Flag 2023 op gevoelige plaat vast te leggen.

Dag 3 & 4 : maandag en dinsdag 09-10/09/2023
Het was voor mezelf de allereerste keer dat ik ging spotten op de oefening Frisian Flag. Naast de Nederlandse F35’s vlogen er ook nog F35’s van de USAF mee, F18’s van de Finse luchtmacht, Eurofighters 2000 van de Duitse Luftwaffe, en F16’s van België. De Nederlandse F16’s vlogen vanaf hun eigen basis te Volkel en de tankers vanuit Eindhoven. Een Awacs kwam telkens over vanuit Frankrijk. Op dinsdag 10 oktober kwamen er zelfs 2 Apaches op bezoek.
De weersomstandigheden waren niet optimaal: grijs, grijzer, grijst en af en toe wat gedruppel en een stevige wind, maar al bij al was het zeker doenbaar. Soms was er zelfs een streepje blauw te zien. De meer dan 20 toestellen die in elke wave (1 in de voormiddag en 1 in de namiddag) vertrokken en terugkeerden maakten alles goed.
In de late namiddag van dinsdag 10 oktober werd er na het vertrek van de namiddag wave koers gezet richting Den Helder.
Na een korte sunset shoot op het MVK de Kooy - Den Helder airport, sloegen we ons bivak op te midden in het maritiem museum van Nederland. Het maritiem museum en haar verschillende faciliteiten konden we door tijdsgebrek niet bezoeken, maar op woensdag stond wel een bezoek aan de Traditiekamer van het MVK de Kooy op het programma.

Dag 5 : woensdag 11/09/2023
Een bezoek aan de Traditiekamer van de Marine Luchtvaardienst dient men op voorhand aan te vragen per mail of via het contactformulier op hun website. De Traditiekamer is namelijk gevestigd in een actieve militaire basis, je kan er niet zomaar aanbellen en binnenlopen.
We hadden op een avond  een tweetal weken voor de reis per mail de vraag gesteld of het mogelijk was om de Traditiekamer te bezoeken. Diezelfde avond kregen we al antwoord en wisten we welke gegevens men nodig had om de Traditiekamer te bezoeken. Na een snelle veiligheidscheck door defensie (actieve militaire basis!) kregen we alle drie het groene licht.
Op woensdag 11 oktober stonden we iets voor 09u00 zeer benieuwd klaar aan het wachtlokaal van de basis om de Traditiekamer te bezoeken. We werden door een vrijwilliger opgehaald en nadien hartelijk ontvangen met koffie en een koekje in hun briefingruimte. Vervolgens begon het bezoek. We wisten niet goed wat te verwachten, maar het bezoek overtrof ruimschoots al onze verwachtingen. Gedurende 3 uur liet een zeer gepassioneerde gids (hij had zeer lange ervaring in de MLD) ons kennismaken met de geschiedenis van begin tot heden van de Marine Luchtvaart Dienst. Wat mij persoonlijk bijblijft is hun herdenkingsruimte (kleine kapel met altaar) maar ook:
de sling die gebruikt werd om mensen te redden tijdens de grote overstroming in 1953, en het verhaal erachter,
de sling die gebruikt werd voor reddingsoperaties tijdens de ramp van de Herald of Free Enterprise, Nederland kwam in versterking van onze Belgische Seakings en hielp mee aan de evacuatie van de slachtoffers van deze catastrofe.
Ook het Japanse zwaard, de verhalen achter de verschillende toestellen waarmee en vanwaar er gevlogen werd en nog veel meer, te veel om op te noemen.
De vrijwilligers van de stichting vrienden Traditiekamer MLD zijn stuk voor stuk gepassioneerd en bevlogen om hun ervaringen te delen.
Na het schitterende bezoek aan de Traditiekamer werd er na het spotten van enkele helikopters koers gezet richting Schiphol.

Aan de Polderbaan van Schiphol werd vervolgens een uurtje gespot. 2 Boeings 747 waren de blikvangers van het moment waarna er koers werd gezet naar de Aviation Megastore. Na het bezoek van de Aviation Megastore werd er na enkele tips van bezienswaardigheden rond Schiphol koers gezet naar Gilze-Rijen.

Dag 6 : donderdag 12/10/2023
Donderdag stond in het teken om de verschillende helitypes van vliegbasis Gilze-Rijen te pakken te krijgen. Door weer en wind werd er met de fiets gependeld tussen de verschillende spotterslocaties. Ondanks de regen in de vroege ochtend en de wind was het een leuke dag. Het begon ’s morgens met een Apache, vervolgens lieten de Chinooks zich van hun beste kant zien. Op het middaguur was het de beurt aan een Cougar om te oefenen met de cargosling en in de late namiddag deed een Chinook de centrale slopes aan. Helaas niet de zuidelijke slopes.

Dag 7 : vrijdag 13/10/2023
Vrijdag, onze laatste dag, werd doorgebracht bij vliegbasis Woensdrecht. Voor het spotten zijn de omstandigheden niet echt optimaal. De vorige dagen waren we uiteraard danig verwend geweest. Gedurende 4 dagen hadden we constant een groot aantal toestellen van de Nederlandse luchtmacht en het Defensie Helikopter Commando en de Marine in de lucht gezien. En eigenlijk is dit mede te danken aan de mannen en vrouwen van vliegbasis Woensdrecht. Naast het opleidingscentrum wordt / werd op Woensdrecht door het 980 ste Sqaudron het grote onderhoud uitgevoerd van de Apache, Cougar, Chinook, F16 (de laatste was 30 maart 2023), de F35 en last but not least de NH90. Een dikke proficiat voor het schitterende werk dat zij telkens afleveren.

Dit betekende tevens het einde van een 7-daagse trip die zeker de moeite waard was.
Met dank aan mijn reisgezellen voor de mooie belevenis. Dank eveneens aan iedereen voor de vriendelijkheid, de bereidwilligheid en de aangename sfeer waarvan we tijdens onze tocht door Nederland mochten genieten.

(Tekst & Foto’s : Gunther Matterne)

Klik op de foto's hierna voor de respectievelijke beeldverslagen bij het verslag van Gunther.