LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
KLASSIEKE OUDE DAME OP BEZOEK IN OOSTENDE

Op zaterdag 21 en zondag 22 mei ll ontving de Oostendse luchthaven hoog bezoek. Die dagen kwam de Douglas DC-3 PH-PBA van de Dutch Dakota Association naar EBOS voor het uitvoeren van een aantal rondvluchten. In totaal werden er op zaterdag 3 vluchten uitgevoerd en op zondag 2. Niet minder dan 88 enthousiaste luchtvaartfanaten konden voor de schappelijke prijs van 150 tot 195 euro (afhankelijk van de duur van de vlucht: 30, 45 of 60 minuten) en mede door het uitmuntende vliegweer een onvergetelijke ervaring rijker worden. De langste vlucht van ongeveer 1 uur voerde van Oostende via Brugge tot boven Gent. Vervolgens werd via het zeekanaal naar Terneuzen gevlogen en vandaaruit boven de Westerschelde tot Vlissingen alvorens langs de Nederlandse en Belgische kust terug te keren naar Oostende.  

De PH-PBA kwam begin 1944 uit de fabriek en diende als C-47 Skytrain bij de USAAF. In die hoedanigheid nam het toestel deel aan de operaties Overlord (Normandië) als Market Garden (Arnhem) in respectievelijk juni en september 1944.
Begin 1946 werd het vliegtuig aangekocht door ZKH Prins Bernhard en ontving het de Nederlandse registratie PH-PBA (Prins Bernhard Alpha). Het toestel kreeg het kleurenschema van Inspecteur-Generaal van de Krijgsmacht en was het eerste Regeringsvliegtuig van Nederland. In die hoedanigheid deed het dienst tot 1961 en daarna tot 1975 als calibratievliegtuig bij de Rijksluchtvaartdienst. Vanaf juli 1975
stond het in het toenmalige Aviodome op Schiphol als statisch expo-object (met de fictieve registratie PH-TCB).

Als gevolg van de crash in september 1996 van de DC-3 PH-DDA werd de voormalige PBA tussen 1996 en 1998 opnieuw vliegwaardig gemaakt en vanaf november 1998 overgedragen aan de DDA. Mede door KLM-sponsoring vloog het toestel tussen 2006 en 2010 met aan de linkerzijde een naoorlogse KLM-beschildering terwijl de rechterzijde in Air France kleuren was gespoten. In 2010 ontving de oude dame de doopnaam “Prinses Amalia”. Na het einde van de samenwerking met KLM vliegt de PH-PBA sinds begin 2018 opnieuw in de originele beschildering uit 1946 (Regeringsvliegtuig).

Tussen april en september verzorgt deze kranige 78-jarige dame elk weekend rondvluchten vanaf zowel de thuisbasis Schiphol-Oost als de andere Nederlandse luchthavens (Rotterdam, Maastricht, Groningen, Eindhoven en Lelystad). Begin juni staat een vierdaags bezoek aan Caen/Carpiquet op het programma waarbij de in totaal 12 geplande vluchten op heden reeds allen volgeboekt zijn.

(Tekst & foto’s : Marc Van Ryssel)

Klik op de DC-3 "Prinses Amalia" en bewonder dit mooie toestel aan de hand van de knappe foto's die Marc aan het artikel toevoegde.