LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20190404 : VOORSTELLING DEMO TEAMS BAF & BEAUVECHAIN AIR BASE DAY

Donderdag 04/04/2019 werd de verzamelde pers uitgenodigd om de toelatingsvluchten van de drie demoteams te verslaan.
Kapitein Verwilgen heette de aanwezige persmensen welkom en gaf het woord aan Majoor Bogaerts die op zijn beurt een woordje uitleg verschafte met betrekking tot het programma van de dag en de voorstelling van de teams. Kapitein Lambrechts sloot het rijtje af met tekst en uitleg over de komende Beauvechain Air Base Day met de daaraan gekoppelde Runway Run (10/04/2019). De burgemeester van Beauvechain, Mevrouw Carole Ghiot, kwam in hoogst eigen persoon de voorstelling(en) bijwonen.

Vervolgens ging het richting vlieggebeuren. Het eerste toestel dat we te zien kregen was een NH-90 TTH met daaronder onze Belgische driekleur bevestigd.

Vervolgens was het de beurt aan het F-16 Solo Display Team met als piloot Senior Kapitein Vlieger Stefan “Vador” Darte die een sublieme demo presenteerde.

Na de F-16 toonden de Red Devils (SF-260 Display Team) hun kunnen op de Marchetti, getooid met een special tail naar aanleiding van 50 jaar Marchetti in dienst van de Belgische Luchtmacht. De piloten voor het seizoen 2019 zijn Luitenant-Kolonel Vlieger Jean “Jean” Vanhecke en de Senior Kapitein Vliegers Yves “Meel” Meelbergs, Albert “Al” Baltus en Alain “Papy” Collard, respectievelijk Devil 1,Devil 2,Devil 3 en Devil 4 (solo).

Nadat de Marchetti’s geland waren kwam de Agusta A109 in actie van het A109 Solo Display Team. Beiden Kapitein Vliegers, Stijn “Stijn” Soenens en Jo “JJ” Jacobs, zullen dit seizoen het publiek aangenaam verrassen met een geanimeerde display.

Bij gelegenheid zullen er demonstraties voorzien worden met de NH-90 NFH “Caiman”.
Op niet nader bepaalde luchtvaartevenementen zal de gelegenheidscrew een SAR (Search And Rescue) uitvoeren.

Naar aanleiding van 75 jaar Bevrijding (1944 - 2019) werd een badge ontworpen die op de blauwe vliegoveralls van de piloten en crew zal prijken. Het ontwerp brengt eerbetoon aan de vliegtuigbemanningen die deelnamen aan de Operatie Overlord. Op de afbeelding staat een Hawker Typhoon met daarboven een F-16 (nav 40 jaar F-16).
Van onder naar boven lopen de wit-zwarte “Victory stripes" met aan de uiteinden de roundels van de Royal Air Force en de Belgische Luchtmacht.

Met dank aan de mensen van Comopsair IPR en de Commandant van de luchtmachtbasis van de 1 Wing te Bevekom (Beauvechain).
Met dank eveneens aan de piloten en crews van de respectievelijke demo teams.

(Artikel en foto's : Jef)

Klik op de speciaal ontworpen badge nav 75 jaar Bevrijding om de fotoreeks te bekijken.