LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
VERWELKOMING 5de SQUADRON IN URSEL

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers België binnen met een verrassingsaanval.
Op het vliegveld van Evere stonden toen 15 Fairey Battle vliegtuigen van het 5de en het 9de Smaldeel gestationeerd. In allerijl werden 11 toestellen initieel overgevlogen naar het vliegveld van Belsele. Maar omdat Belsele op dat moment ook al werd aangevallen besliste CO Majoor Piot om meteen door te vliegen naar het vliegveld van Aalter. De volgende morgen op 11 mei, stegen er van daaruit 3 groepen van telkens 3 toestellen op om de bruggen van Vroenhoven, Veldwezelt en Briegden te gaan bombarderen om zo de opmars van de Duitsers te bemoeilijken.
Al meteen na het opstijgen werden ze al aangevallen door Duitse vliegtuigen en gingen er enkele bemanningen en toestellen verloren. Ook onderweg werden de lichte éénmotorige bommenwerpers nog beschoten, ook door eigen troepen die op alles schoten wat bewoog.
Evenals de ondersteunende Belgische Gloster Gladiators die hierbij ook het onderspit moesten delven. Er waren zware verliezen en spijtig genoeg kon geen enkele brug in Limburg vernietigd worden. Zes Fairey’s gingen verloren en drie waren zwaar beschadigd.
Hierbij kwamen vijf bemanningsleden om het leven en waren er vijf gekwetst.
De piloten en boordschutters van de Fairey Battles vervulden een zeer moeilijke opdracht en we zijn nog steeds vol lof voor hun doorzettingsvermogen.
Om deze moedige daad te herdenken verwelkomden we op 10 mei 2022 het 5de Smaldeel van de Luchtmacht op het vliegveld van Ursel. De vijf grijze Marchetti’s uit Beauvechain kwamen om 13.43 uur aanvliegen in V-formatie en zijn even later veilig geland.
Diezelfde avond om 19.30 uur was er nog een lezing van Ere Lt-Kol Eric Rombouts in het gemeentehuis van Aalter.
De dag nadien zijn de Marchetti’s iets na 10 uur vertrokken vanop Ursel en maakten een herdenkingsvlucht over de Woestijnebrug in Aalter, vlakbij de plaats waar destijds het vliegveld  gelegen was. Daarna vloog de formatie verder door naar Vroenhoven.

Hartelijk dank aan het 5de Squadron voor de komst naar Ursel en de bijhorende herdenkingsvlucht naar Limburg. Dank ook aan de mensen van Ursel voor hun gastvrijheid.

(Tekst & foto’s : Raymond De Clercq)

Klik op de affiche hierna en bekijk de beeldreportage van Raymond.