LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20210926 FÊTE DE L'AIR MAILLEN

Op zondag 26 september bezocht onze medewerker Guido het “Fête de l’Air” op het ULM-vliegveldje van Maillen in de provincie Namen.
Het evenement in Maillen was aanvankelijk aangekondigd als een “Journée Hangars Ouverts”, maar dankzij de recente coronaversoepelingen was het mogelijk dit in laatste instantie nog uit te breiden naar een iets dynamischer geheel, met o.a. de organisatie van luchtdopen op ULM’s en Robinson R44 heli.
Doordat de importeur van de Zenair toestellen vanop Maillen actief is waren de toestellen (CH.601 Zodiac en CH.701 STOL) van deze van oorsprong Canadese vliegtuigfabrikant sterk vertegenwoordigd op dit veld. Tevens worden er Dynali H3 ultralight-heli’s geassembleerd en is er een verdeler van de Direct Fly Alto gehuisvest. Uiteraard werden hun produkten in de kijker gezet. Los daarvan waren er natuurlijk nog andere interessante toestellen te bewonderen, waaronder de vrij recent afgewerkte Ultralight Concept SV4-RS, een ULM-uitvoering van de bekende Stampe-Vertongen SV-4. De Franstalige amateurvliegtuigbouwers-vereniging RSAB toonde een Pou-du-Ciel en een Souricette in opbouw, terwijl de Jodel Bébé 08-KW (ooit OO-45) als afgewerkt toestel werd getoond. Eric Dockier was present met zijn prachtige SE-5a replica, een tweedekker die altijd op een gigantische interesse van het publiek kan rekenen.
Hoewel het aantal bezoekende vliegtuigen eerder beperkt was, was het bezoek aan Maillen zoals altijd een aangenaam gebeuren. Het gaat er allemaal heel relaxed aan toe en hoewel de autoparking letterlijk uit haar voegen barstte was  er nergens sprake van een onaangename drukte. Ik kijk alvast uit naar een volgende editie !

(Tekst & Foto's : Guido Van Roy)


Klik op de affiche hieronder voor de beeldreportage van Guido.