LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
LANCASTER NN774 PERMANENT IN OORLOGSMUSEUM OVERLOON NEDERLAND

In 2016 werd de Lancaster Mk I met registratie A2-F nummer NN775 opgegraven door het Plane Hunter Research and Recovery Team. In maart 2021 werden de wrakstukken van de bommenwerper gesorteerd en nadien overgebracht naar Nederland.
In december 2020 sloot burgemeester Peter Reekmans van de gemeente Glabbeek een bruikleenovereenkomst met Erik Van Dungen, de directeur van het Overloon oorlogsmuseum in Overloon (Noord-Brabant - Nederland) om het wrak van de in Glabbeek opgegraven Lancaster permanent onder te brengen in het museum.
Zie ons vorig artikel hier.
In het weekend van 26 en 27 juni 2021 trokken een achttal medewerkers van de Plane Hunters richting Nederland om er in Overloon de resten van de Lancaster klaar te leggen voor de permanente tentoonstelling in het Oorlogsmuseum aldaar.
Kosten noch moeite werd er gespaard om de Lancaster een waardig onderkomen te bezorgen. Ook de medewerkers van het museum waakten erover dat wij tijdens de opbouw niets te kort kwamen. Meer dan 2000 wrakstukken van de Lancaster NN775 werden op hun plaats gelegd bovenop het dak van het nieuwe Lancaster Paviljoen. De onderdelen liggen er gespreid op een silhouet van een Lancaster bommenwerper en dit op ware grootte zijnde 31 meter breed en 21 meter lang. Een bijzonder mooi en uniek eerbetoon aan de crew van het toestel.
Zondagnamiddag kon onze voorzitter Benny Ceulaers met trots terugblikken op een job well done. De Lancaster lag volledig klaar om aan het grote publiek getoond te worden. Een prachtige finale van een huzarenstuk dat het Plane Hunter Research and Recovery Team tot een goed einde hebben gebracht, proficiat !
Midden juli werd het Lancasterpaviljoen in het Oorlogsmuseum Overloon geopend voor publiek. Een super indrukwekkende film ging in première gegaan, maar klaar zijn ze nog lang niet daar in Overloon. Binnenkort kunnen de bezoekers een app downloaden die het mogelijk maakt om via Augmented Reality het Lancasterwrak tot leven te zien komen, dit in samenwerking met Dutch Rose Media en een bijdrage van de Stichting Vrienden van het Oorlogsmuseum.
Het Oorlogsmuseum Overloon is het tweede oudste oorlogsmuseum en werd op 25 mei 1946 opgericht. Het eerste museum dat (zelfs tijdens de oorlog nog) de deuren opende bevindt zich in de vroegere Sovjet-Unie.
Dit jaar bestaat het Oorlogsmuseum Overloon 75 jaar en deze mijlpaal werd samen met de inhuldiging van het Lancasterpaviljoen gevierd met een speciaal ontworpen gebakje. Het indrukwekkende oorlogsmuseum is een aanrader en een must voor zij die interesse hebben in Wereldoorlog II. Het adres : Museumpark 1 te 5825 AM Overloon Nederland.
Met dank aan alle instanties en medewerkers die ertoe bijgedragen hebben en alles in het werk hebben gesteld om het Lancasterproject tot een goed einde te brengen.
Een mooi eerbetoon aan de Lancasterbemanning die op 5 maart 1945 omkwam bij de fatale crash in Glabbeek.
Lest we forget !

(Tekst : Jef Pets - Foto's : Wim Govaerts - Jef Pets - Timelapse : Thomas Cleynen)

Klik op de eerste foto voor de beelden van 26/06, op de tweede voor de beelden van 27/06 en op de derde foto voor een timelapse van de opbouw in Overloon samengesteld door Thomas.