LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
LOCKHEED C-130H HERCULES CH-03 BACK HOME @ 15W EBMB

Met transport over de weg kwam de Lockheed C130-H Hercules met militaire registratie CH-03 op 12 april 2023 terug thuis. Het is dan wel niet in zijn volledige glorie maar in gedeeltelijke vorm, het betreft de neussectie en een gedeelte van de cargoruimte.
De mensen van het Dakota-museum gaan alles in het werk stellen om de CH-03 opnieuw "aan te kleden" zoals de crews die ermee hebben gevlogen hun werkpaard kenden.
De Lockheed C-130H "Hercules" werd gebouwd in 1972 en kreeg een eerste Amerikaanse registratie 71-1799. Bij de aflevering aan de Belgische Luchtmacht in augustus 1972 kreeg het toestel zijn definitieve Belgische militaire registratie CH-03.
De Hercules met serienummer 382-4461 beëindigde zijn actieve dienst bij de 15° Wing in oktober 2019.

De neussectie met een deel van de cargoruimte achter de cockpit zal binnenkort tentoongesteld worden in het Dakota-Museum van de 15° Wing. Het museum kwam recent eveneens in het bezit van de neussectie van de Boeing B-727.
Naast de prachtige collectie in het museum binnen, kan je buiten een aantal iconen uit de geschiedenis van de transportwing (C-119 - Pembroke - DC-3/C-47) terugvinden. Een aanrader om te gaan bekijken, zie hier hun website waarop je de nodige gegevens kan terugvinden om uw bezoek te plannen.

(Tekst: Jef Pets - Foto’s: Paul Soons, Fernand & Rik Hollanders, Jeff Cools, Filip Wouters, VZW Dakota, Guido Volders, Marc Van Ryssel, Raymond De Clercq, Guido Van Roy en Jef Pets - Filmbeelden: Bart "Bartje" Daems waarvoor hartelijk dank om ze te mogen gebruiken bij dit artikel)

Klik op de eerste foto om de fotoreeks bij dit artikel te bekijken.
Klik op de tweede foto voor een korte filmmontage.