LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
GEDENKTEKEN ALFRED WAYNE MILLS TE 2580 PUTTE

Op weg naar een evenement viel mijn oog op een monument dat langs de Lierbaan, ter hoogte van het kruispunt met de Draplei, in Putte stond opgesteld. Op de terugweg moest ik hier uiteraard terug langs omdat ik meer wou te weten te komen waarvoor het monument werd opgetrokken.
Het gedenkteken (coördinaten: 51.08070,4.61646) werd geplaatst op een terrein waar Captain Alfred W. Mills van de 474th Fighter Group, 429th Fighter Squadron, een noodlanding diende te maken. Zijn eenheid was gestationeerd op een vliegveld dat door het Amerikaanse leger werd aangelegd in te Saint-Lambert (Normandië-Frankrijk).
Captain Mills vloog op 03/09/1944 met zijn Lockheed P-38J Lightning met serienummer 42-67647 “Casper Zich” zijn 54 ste oorlogsmissie met als doelwit het Duitse “Fliegerhorst Venlo” in Nederland. Zijn P-38 werd ernstig getroffen door het vijandelijk luchtafweergeschut waardoor de piloot de missie diende af te breken omwille van een beschadigde linker motor. Op de terugweg naar de thuisbasis bleef een collega van zijn eenheid, 1st Lt Paul Munger, naast de gehavende Lightning van Mills vliegen. Wanneer ook de rechter motor het liet afweten was Captain Mills genoodzaakt om de P-38 op de grond te zetten. Het was in de onmiddellijke omgeving van de plaats waar het monument staat, dat de piloot een crashlanding maakte. Het vliegtuig vatte vuur waardoor de piloot brandwonden opliep in de hals en aan zijn handen. Hij werd door enkele mensen in de buurt uit het brandend wrak bevrijd.
Captain Alfred Mills werd door Duitse troepen krijgsgevangen genomen en bracht de rest van de oorlog door in krijgsgevangenenkampen in Polen (Sagan) en in Duitsland (Moosburg). In april 1945 werd Moosburg ontzet door de Amerikaanse troepen waarna Captain Alfred W. Mills terugkeerde naar Californië.
Alfred W. Mills werd op 19 oktober 1921 geboren in Anaheim in Californië en overleed er op 28 oktober 2009 op 89 jarige leeftijd.
(Bronnen: Hangar Flying - tekst Monument Kamp 44)

De Putse vereniging Kamp 44 kwam op het spoor van deze gebeurtenis en zodoende werd een gedenkteken onthuld op zondag 3 september 2023 nabij de plaats van de crash. Bij het gedenkteken staat een bord met informatie over de piloot en het noodlot dat hem trof tijdens zijn missie van 3 september 1944.

(Tekst & Foto’s : Jef Pets)

Klik op de Lockheed P-38 Lightning hieronder, een gelijkaardig toestel als dat waarmee Captain Alfred W. Mills toen vloog, en bekijk enkele foto’s van het gedenkteken.