LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
Inhuldiging poortwachter 15° Wing Melsbroek - 27/06/2017

Op 27 juni 2017 werd er op de Militaire Luchthaven te Melsbroek, de thuishaven van de 15° Wing Transport, een poortwachter ingehuldigd.
In aanwezigheid van een 50-tal genodigden, waaronder sponsors en medewerkers, kreeg de staart van een Lockheed Hercules C-130H een prominente plaats op de basis.
De 2° Commandant van de basis hield een korte toespraak, waarna hij de poortwachter ontdeed van het verhullende valscherm. Er werd tijd uitgetrokken om een aantal foto’s te nemen met de mensen, betrokken in het project. Voortaan worden de bezoekers welkom geheten bij het binnenrijden van de basis en worden zij begroet bij het verlaten ervan.
Hierna volgt een korte toelichting met betrekking tot de herkomst van de horizontale stabilo en de stappen die er toe hebben geleid om het project te realiseren.
De poortwachter werd opgebouwd van de staart van de Lockheed C-130H Hercules met Belgische Luchtmacht registratie CH-02.
In april 1971 werd het contract ondertekend tot aankoop van het toestel. Op 17 juli 1972 werd de Hercules, met serienummer 4460 (71-1798) geleverd en op 8 augustus 1972 operationeel bevonden voor indiensttreding bij de Luchtcomponent.
De Hercules maakte deel uit van het 20 squadron en totaliseerde 16.779 vlieguren. Gedurende die periode werden er 13.000 landingen mee uitgevoerd.
In de nacht van van 04 op 05 mei 2006 stond de C-130 in een loods op Zaventem voor onderhoud bij Sabena Technics. Er ontstond een brand in de loods waarbij het dak instortte en de Hercules onherstelbaar beschadigd werd.
Om de staart te kunnen vervolledigen (richtingsroer) ging men op zoek naar een richtingsroer en slaagde men in het opzet.
Kolonel Lejeune vond Professor Guy Provost (Wallonie Aerotraining Network Charleroi) bereid om studenten in te schakelen om de staart samen te stellen.
Het Aircraft Recovery team vervoerde het onderdeel naar zijn bouwstek en bracht het eind december 2016 terug naar de 15° Wing. Een groep mensen binnen de Wing prepareerden het geheel waarna het door de mensen van de 11 de Genie, in samenwerking met het Aircraft Recovery team, op zijn huidige plaats werd verankerd.
Proficiat aan iedereen die zijn steentje heeft bijgedragen om dit project tot een mooi einde te brengen.
Met dank aan de Basiscommandant van de 15° Wing, zijn medewerkers en AJM Peter Dewael om deze reportage te mogen verslaan.

(Tekst Jef Pets - foto’s  Peter Dewael, Jef Pets en Willy Van den Bulck)

Klik op het beeld hieronder voor de fotocompilatie.