LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
INHULDIGING MONUMENT CRASH LANCASTER ED810 IN EKEREN

In Ekeren werd op 17/06/2016 een monument ingehuldigd naar aanleiding van een Lancaster bommenwerper die er neerkwam op 15 juni 1943. De zeven bemanningsleden kwamen allen om bij de crash.

In de nacht van 15 juni 1943 kwam rond 1u30 de Lancaster ED810, deel uitmakende van het 50 ste Squadron RAF, onder vuur te liggen van een Duitse nachtjager. Het toestel was opgestegen op de basis van Skellingthorpe in Lincoln Engeland om het Duitse industriegebied Oberhausen te bombarderen. De Lancaster stortte neer op het Laar in Ekeren. De 7 Britse bemanningsleden, allen tussen 20 en 26 jaar jong, kwamen om het leven.
Piloot Albert Victor Crawford, navigator Arthur Ernest Davey, schutter Joseph Brown McHendry, bommenrichter William George Reed, boordwerktuigkundige Leslie Toal, schutter Charles Joseph Buckle en schutter Kenneth Ivor Bowerman.
Verschillende Engelse familieleden van de gesneuvelde bemanning waren afgelopen weekend in Ekeren aanwezig voor de inhuldiging van het herdenkingsmonument ‘Lancaster ED810 Wing’, een creatie van de Ekerse kunstenaar Stef Van Eyck. Het monument is een schaalmodel van de vleugel van de Lancaster. De zeven fragmenten symboliseren de zeven jonge overleden bemanningsleden. Achteraan het beeld werd een Tomahawk gelast. Dit verwijst naar het hamertje dat in elke Lancaster terug te vinden was, om in geval van nood de ramen te verbrijzelen.
Ook de 92-jarige Alan Crawford, enige broer van de gesneuvelde piloot was aanwezig. De plechtigheid werd opgeluisterd door de Koninklijke Muziekkapel van de luchtmacht. Tevens vlogen er twee F-16’s over gevolgd door een formatie van drie Stampe & Vertongen SV-4's.  De militaire eer, de overvliegende vliegtuigen en het warm onthaal wist Alan Crawford bijzonder te appreciëren.
Ook tal van prominenten woonden de plechtigheid bij. O.a. Koen Palinckx districtsvoorzitter, Burgemeester Bart De Wever, Wim Govaerts luchtvaartspecialist WO II, Clive Baughan afgevaardigde van de familie van de nabestaanden, Brits ambasadeur Alison Rose, Chef Defensie Gerard Van Caelenberge, Stafchef Belgische Luchtcomponent Frederik Vansina en Directeur Operaties Kabinet Defensie Claude Van de Voorde.
Na de ceremonie in Ekeren was Danny Cabooter de gastheer om de Engelse families rond te leiden in het Stampe & Vertongen Museum. De volgende dag bezochten de nabestaanden, onder leiding van Wim Govaerts, de graven van de overleden bemanningsleden van Lancaster ED810 op het Militaire Ereperk, op het Schoonselhof in Antwerpen.
Een mooi en respectvol eerbetoon aan deze bemanningsleden alsook aan alle gesneuvelden en oud-strijders van WO II, die hun leven op het spel hebben gezet om hun en alle toekomstige generaties te bevrijden van het naziregime.

(Tekst : Wim Govaerts & Jef Pets - Foto's : Jef Pets)


Klik op de foto hieronder en bekijk de fotoreportage over de 2 dagen heen.