LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20160605 SOUTH AFRICAN AIR FORCE MEMORIAL

Een voormalige collega op het werk ruilde in 2007 België voor Zuid-Afrika. Daar bouwde hij samen met zijn echtgenote een eigen, inmiddels gerenommeerd, reisbureau uit : Pongoa Travel & Tours inclusief een eigen guesthouse “Ponciana” in Hartbeespoortdam (Ifafi) Zuid-Afrika. Ronny maakte de hiernavolgende reportage van een trip naar het monument van de South African Air Force.

Op Bays Hill in Swartkop, juist buiten Pretoria staat het South African Air Force Memorial, een herdenkingsmonument voor de South African Air Force (SAAF) militairen die hun leven hebben gelaten in dienst van het South African Air Corps, later de South African Air Force genoemd en dit in de periode van 1915 tot op heden in tijden van oorlog en vrede. Het monument is gelegen op een heuvel en ziet neer op de Air Force Base van Swartkop, de eerste luchtmachtbasis van de SAAF in Zuid Afrika. Jaarlijks in mei is er een herdenkingsplechtigheid voor de slachtoffers. Het was onlangs op 7 mei 2016.
Het monument werd gebouwd nadat de architecten Taylor & Taylor met hun project een architecten-wedstrijd wonnen met 38 inzendingen. In 1964 ontvingen ze een 'Award of Merit' voor hun constructie.
Het monument wordt gevormd door 3 vleugels die elkaar overlappen en daardoor een vlucht symboliseren. Iedere vleugel is een dak over 3 verschillende kamers in het gebouw waarvan er één een kleine kapel is. In het midden van de kleine hall van het monument staat een senotaaf ( symbolisch graf zonder menselijke resten) ter ere van de gesneuvelden. Hierop is de tekst te zien 'Vinnger as arende was hulle, sterker as leeus'.
Op 1 september 1963 werd het monument, in aanwezigheid van 5000 mensen, ingehuldigd door de Staatspresident van Zuid Afrika Charles Robberts Swart ( 1961-1967).
De herdenkingsplaats is in de jaren uitgebreid met enkele andere gedenkmonumenten. Op 17 mei 1992 werd een gedenkobelisk ingehuldigd door Gen-Maj W.Thackwray. Een herdenkingsmuur met alle namen van de slachtoffers uit de 2e WO en de Korea-oorlog werd op 6 mei 2001 door Lt-Gen Roelf Beukes ingehuldigd en op 7 mei 2004 werd de 'Tuin van herrinnering' ingehuldigd, een urnenmuur waarin de asse van overleden SAAF-leden kan bewaard worden. Alle leden van de SAAF en SAAF Association, alsook hun echtgeno(o)t(e) kunnen hier op verzoek hun asse laten opbergen. Op 7 mei 2004 werd door Gen. Siphiwe Nyanda een gedenkmonument ingehuldigd ter ere van de 'onbekende vliegenier'. Het is duidelijk dat Zuid Afrika zijn helden niet vergeet !!!

Hartelijk dank aan Ronny om deze reportage met ons te delen!

(Tekst & Foto's: Ronny Van den Hoeck)                 

Klik op de onderstaande foto voor de beelden van het monument in Pretoria.