LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
DASSAULT FALCON 7X OO-FAE BELGIAN AIR FORCE OP EBAW

Op 03 februari 2022 kwam de Dassault Falcon 7X met registratie OO-FAE een bezoek brengen aan de Internationale Luchthaven van Antwerpen-Deurne.
Als ik me niet vergis is dit de eerste keer of toch één van de eerste keren dat de BAF Falcon 7X effectief landde op Antwerpen. De OO-FAE zette het landingsgestel neer op de RWY 29, draaide op de Apron 1 en ging vervolgens backtrack 29 om terug op te stijgen.
De Belgische Luchtmacht leaset sedert 2020 twee Dassault Falcons van het type 7X van de Luxaviation Group (voorheen Abelag) ter vervanging van de twee Falcons 20 en de Falcon 900B die buiten dienst werden gesteld. Hoofdzakelijk zullen deze 3-motorige toestellen gebruikt worden voor het vervoer van personeel, leden van onze Koninklijke Familie, ministers en andere vips. De Falcons opereren in de schoot van de 15° Wing bij het 21 ste Squadron met als thuisbasis de Militaire Luchthaven van Melsbroek.
Bij hun aankomst droegen de vliegtuigen nog hun civiele plunje, momenteel werden de toestellen aangepast naar militaire standaarden.
De civiele Belgische registraties werden gekozen richting Luchtcomponent en kregen toepasselijk de immatriculaties OO-LUM (van LUchtMacht) en OO-FAE (Force AErienne).
De OO-LUM is van het bouwjaar 2007 en heeft als serienummer 004. Het toestel werd in het Belgisch civiel luchtvaartregister ingeschreven op 24/04/2020.
De OO-FAE werd gebouwd in 2010 met serienummer 079 en werd Belgisch geregistreerd op datum van 13/08/2020.
Met hartelijke dank aan Eddy Campers die ons voorzag van zijn prachtige foto's van de landing van de OO-FAE op Antwerpen (EBAW).
Zie hier voor ons overzicht van de Falcon 7X vloot bij de Belgische Luchtmacht.

(Tekst : Jef Pets - Foto's : Eddy Campers - Jef Pets / Bronnen Belgian Wings - Belgisch Civiel Luchtvaartregister & eigen documentatie)

Klik op onderstaande foto voor het beeldverslag van de landing van de Dassault Falcon 7X op de Internationale Luchthaven van Antwerpen.