LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
HERBESTEMMINGEN AGUSTA A109BA - BELGIAN AIR FORCE

De eerste van de 46 Agusta A109BA Hirundo voor de Belgische Landmacht werd geleverd begin 1992. Deze toestellen werden aangekocht ter vervanging van de Sud Aviation Alouette II helikopters.
De A109’s werden aanvankelijk gebruikt in verschillende versies gaanden van observatie, verkenning, transport, medische evacuatie tot anti-tank helikopters.
Later werden de Agusta’s ondergebracht in een Multi Role Helicopter (MRH) omgeving waarbij ze, afhankelijk van de aard van de opdracht, worden geconfigureerd.
Na de overheveling van alle “vliegend” materiaal van de Landcomponent naar de Luchtcomponent verhuisden op termijn alle Agusta’s naar de basis van de 1 ste Wing in Bevekom/Beauvechain waar zij heden ten dage nog steeds actief zijn. Het 17 de Squadron “Griffon” en het 18 de Squadron “Ares” vlogen op Agusta. Momenteel zijn alle A109’s ondergebracht bij het 17 de Squadron, het 18 de Squadron vliegt op de NHIndustries NH90 landversie onder de naam Tactical Transport Helicopter (TTH) maar wordt ook wel aangeduid als Multi-purpose Transport Helicopter (MTH).
Naast nog een aantal Agusta’s in actieve dienst werden er een aantal verkocht en anderen werden, na het beëindigen van hun actieve dienst, voor andere doeleinden aangewend.
Deze laatste categorie hebben we nader onder de loupe genomen. Hoewel niet volledig zetten we ze hierna op een rijtje alsook, in mate van de beschikbaarheid, in het daaropvolgend fotografisch overzicht. Dit in de mate van het mogelijke met eigen materiaal, maar ook met beelden van externe instanties en/of fotografen, waarvan de foto’s werden voorzien van hun copyright, en die wij van harte wensen te bedanken voor het gebruik ervan.

Overzicht en aard herbestemming:

H-03 voor training brandweer/rampoefeningen (militair)
H-08 te bezichtigen in het War Heritage Insitute - Legermuseum Brussel
H-14 ondergebracht in Saffraanberg - didactisch materiaal
H-16 als statisch demotoestel op diverse evenementen
H-19 ondergebracht in Saffraanberg - didactisch materiaal
H-22 ondergebracht in Oostende (VLOC) - didactisch materiaal (civiel)
H-23 als poortwachter in de basis 1 Wing Bevekom/Beauvechain
H-30 voor training brandweer/rampoefeningen luchthaven Luik (civiel)
H-40 ondergedompeld (duik)vijver van De Nekker in Mechelen (civiel)

(Bronen: website Belgian-Wings - openbaar toegankelijke informatiekanalen - eigen documentatie)
(Tekst: Jef Pets - Foto's: Guido Van Roy - Raymond De Clercq - Marc Van Ryssel - Jef Pets en anderen: zie de respectievelijke copyrights vermeld op de foto's)

Klik op de foto hieronder voor de beeldmontage van de "herbestemde" Agusta's.