LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
SPOTTERSDAY 2° WING TAC  FLORENNES AIRBASE

Op 11/05/2023 trok mijn zoon Sam naar de luchtmachtbasis van de 2° Tactical Wing in Florennes waar een spottersdag werd georganiseerd. Via een autocar ging het van de parking richting de basis. Aldaar stonden enkele promostanden opgesteld van diverse eenheden en demoteams van onze Belgische Luchtmacht.
Als eerste kwam een Deense F16 toe, getooid in een “special paint”. Vervolgens arriveerde Steven “Vrieske” De Vries niet met zijn reguliere Dream Viper maar met de FA-123 gevolgd door de landing van de OCU (Operational Conversion Unit) F16-B, de tweezitter met registratie FB-24.
Omstreeks het middaguur kwamen twee Franse Mirages 2000 en twee Franse Rafale’s toe. Na het vertrek van de Deense F16 was het de beurt aan Vrieske (F16 solo Display Team) die een prachtige voorstelling gaf van zijn kunnen.
De F16 van het 1° Squadron FA-57, in speciale kleuren uitgedost naar aanleiding van de 105de verjaardag van het 1° smaldeel, steeg op en wat later ook de Spitfire. Deze twee vliegtuigen kwamen in formatie enkele passages voorvliegen. Na een tweede demo van Vrieske kwam de spottersdag tot een einde. Omstreeks 16.30 uur diende de basis ontruimd te worden en ging het met de autocar terug naar de parking.
In de voormiddag was er lage bewolking met lichte regen, na de middag klaarde het op en kwam de zon er zelfs aan te pas.
Een prachtig evenement dat voor herhaling vatbaar is.
Met dank aan iedereen die deze spottersdag mogelijk maakten!

(Artikel & Foto’s : Sam Pets)

Klik op de foto van de Deense F-16 om de fotoreeks bij dit artikel te bekijken.