LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
FLY-IN 2022 ZWARTBERG - EBZW

Op 2 en 3 juli vond op het vliegveld van Zwartberg een druk bezochte fly-in plaats. Misschien een luxeprobleem, maar door de overlapping met de Experimental Days op EBLE (Leopoldsburg - Sanicole) werd EBZW enkel op zaterdag bezocht door ondergetekende.
Fly-ins komen meestal nogal traag op gang. Bezoekende toestellen moeten nu eenmaal een bepaalde afstand afleggen eer ze toekomen. De voormiddag was dan ook eerder kalm te noemen.
Na de middag was het een vrolijk komen en gaan van de meest uiteenlopende sportvliegtuigen, ultralights, helikopters en één autogyro. De meeste toestellen hadden een Belgische of Nederlandse thuisbasis, maar er waren ook enkele Duitse vliegtuigen aanwezig. Eén van de opvallendste was de Duits geregistreerde Loehle Mustang 5151, een ultralight die de algemene vorm van een P-51 Mustang benadert.
Een echte static show is op een fly-in meestal vrij beperkt, zo ook op EBZW. Toch was men er in geslaagd een Zweeds geregistreerde Beech Super King Air op te stellen (die overigens vrij vroeg op zaterdagvoormiddag werd binnengevlogen), naast een Belgische Luchtmacht Siai Marchetti SF-260D. De volledige Belgische vloot aan elektrisch aangedreven toestellen (Pipistrel Velis Electro’s OO-GRN en OO-ELC) was op EBZW aanwezig, met OO-GRN opgesteld in het static gedeelte.
Zowel de Lockheed Electra Junior NC14999 als de Pilatus P.3 D-EPCI verzorgden deels afzonderlijk, deels samen, enkele gesmaakte doorvluchten. De motorvliegclub van EBZW had een korte act met een formatie van 6 Cessna’s in petto. Tenslotte vermelden we nog de 2 aanwezige Pitts Specials (S-1S N117RG en S-2B N6089U) en de Cap-10B PH-CPT die elk afzonderlijk een acrovoorstelling vlogen (weliswaar op grote hoogte om het fly-in vliegverkeer niet te hinderen).
Op zondag konden we niet aanwezig zijn, de fotoreportage is dus beperkt tot het vlieggebeuren op zaterdag.

(Tekst & Foto's : Guido Van Roy)

Klik op onderstaande foto voor het beeldverslag van Guido.