LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
21-07-2022 NATIONALE FEESTDAG

Op 12 en op 13 juli 2022 trainde de Belgische Luchtmacht voor het luchtdefilé dat op 21/07/2022 zou doorgaan naar aanleiding van onze Nationale Feestdag. Zie hier het artikel en de foto's van de tweede traningsvlucht.
De luchtmacht verspreidde op sociale media een timetable met daarop het uur en waar welke toestellen zouden opstijgen. Er werd eveneens duidelijk aangegeven welke route ze zouden volgen. Als alles volgens plan zou verlopen waren het de F-16's van de basis van Kleine Brogel die als eersten de Belgische driekleur zouden trekken boven de Koninklijke tribune. Hierna waren de Agusta A-109BA van de basis van Beauvechain aan de beurt gevolgd door de NH-90's, de NFH-versie komende van de basis van Koksijde en TTH/MTH-versie uit Beauvechain. Vervolgens waren de A-400M en de Falcon 7X uit Melsbroek voorzien en het luchtdefilé zou afgesloten worden door een Airbus A-330 MRTT met daarachter enkel F-16's uit Florennes. Tot zover een mooie voorstelling van de Belgische Luchtmacht als eerbetoon aan de Natie op 21/07/2022.
Uitgerekend op de feestdag zelf gooiden de weergoden roet in het eten. Miezerig grijs weer en een laag wolkendek deden het luchtdefilé de das om. Om veiligheidsredenen werd de overvlucht over het Koninklijk Paleis ingekort. De F-16's die de Belgische driekleur zouden trekken dienden verstek te geven evenals de Falcon 7X en de Airbus A-330 MRTT. Er stegen wel nog F-16's op van Florennes waarvan er vier het luchtdefilé afsloten. Al bij al toch nog een mooi eerbetoon aan de koning en de Natie vanwege onze Belgische Luchtmacht. Naast de luchtmacht werd er aan het Koninklijk Paleis een "Special Forces" demo ontplooid waaraan de Federale Politie deelnam met de MD-902 Explorer G-12 samen met een Franse Eurocopter EC665 "Tigre".
Gunther maakten in de Koningsstraat beelden van het volledige luchtdefilé en de powerdemo van de helikopters. Guido en ik trokken naar Melsbroek om daar een glimp van de militaire luchtactiviteiten op te vangen. Wij konden enkele plaatjes schieten zij het dan van de Airbus A-400's bij de landing op Zaventem (25L). Van de aankomst op Melsbroek van de heli's G-12 en de Franse Tigre konden we ook enkele foto's nemen.
Wij hebben alle drie kunnen genieten van onze aangename luchtvaartgerelateerde Nationale Feestdag met als hoofdgerecht de helikopters en de vliegtuigen.

(Tekst : Jef Pets - Foto’s : Guido Van Roy - Gunther Matterne - Jef Pets)

Klik op de foto van de A-400 bij take-off voor deelname aan het luchtdefilé.