LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
BELGIAN OPEN AEROBATIC CHAMPIONSHIPS 2022

In het 1e weekend van juni organiseert de Belgian Aerobatic Club sinds enkele jaren (met een onderbreking in 2020 wegens de corona-pandemie) op de luchtmachtbasis van Koksijde de Belgian Open Aerobatic Championships. De organisatie gebeurt steeds in samenwerking met de lokale vliegclub West Aviation Club.

Namen de voorgaande jaren (tot en met 2019) diverse buitenlandse acro-piloten aan dit evenement deel, dan is de belangstelling sinds vorige edities sterk gedaald. Uiteindelijk hebben we slechts 3 acro-toestellen aangetroffen in de publiekszone: een Extra 330 (OO-VVV) en 2 buitenlands geregistreerde, maar in België gebaseerde Pitss’en (D-ESLM en N511MF). Nergens hebben we (op Internet noch ter plaatse) een lijst van deelnemers kunnen op de kop tikken en ook omtrent de uitslagen tasten we volledig in het duister.

Het randgebeuren werd verzorgd door demo’s van de lokale NH-90 helikopter en de Marchetti’s van het Belgische demoteam The Red Devils. De Spitfire Mk.XVI (OO-XVI) werd uitgebreid voorgevlogen evenals de Gyrocopter ELA G-10 Eclipse 59-DRK van G. Ghyllebert.

De meeste lokaal gebaseerde toestellen (zowel van de vliegclub als van particuliere eigenaars) stonden op de flightline evenals enkele bezoekende kisten (waaronder de Harvard 00-DAF). Interessant waren ook de nieuwe MUG-heli Eurocopter EC-135 F-GMTU (welke sinds februari 2022 de taak van de vroegere Ecureuil OO-HSN heeft overgenomen) en een Sloveens geregistreerde EC-120 Kolibri (S5-HCE) gebaseerd in Kortemark.

Al met al toch een flauwe opkomst zeker als men rekening houdt met de toch voor vele relatief grote afstand naar de uiterste westhoek van ons land.

(Tekst : Marc Van Ryssel - Foto's : Daniel Vermeersch & Marc Van Ryssel & Giano De Haasse)

Klik op de foto hieronder en bekijk de foto's die Daniel, Marc en Giano voor ons meebrachten.