LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
14 DE EDITIE HERDENKING WERELDOORLOG II GIERLE

Op 14 mei 2023 vond de Wereldoorlog II Herdenking in Gierle al voor de 14de keer plaats. Zoals altijd werd het ook dit jaar weer een prachtig gebeuren.
Vier familieleden van de in de omgeving van Gierle neergestorte Britse Halifax bommenwerper LK E, waren op de herdenking aanwezig. Hierna laat ik Geoff Wood, de zoon van de piloot Douglas Wood, graag aan het woord.

" We waren afgelopen weekend te gast in het Kempische dorp Gierle om er deel te nemen aan de jaarlijkse herdenking ter nagedachtenis van vliegtuigbemanningen die in WO II neerstortten in de buurt van het dorp.
Tevens werd er hulde gebracht aan de moed van de lokale verzetsstrijders die, op risico van eigen leven, actieve en passieve daden van verzet pleegden.
Het was dit jaar om meerdere redenen een heel bijzondere reis.
We hadden onze drie dochters bij ons en hun oudste kinderen. Ze konden Boni ontmoeten en zijn familie terwijl ze zijn 96ste verjaardag vierden. Charlotte performde graag een paar Ierse dansen voor Boni en zijn echtgenote Paula.
Dit jaar waren er vier familieleden aanwezig van de Halifax-crew van mijn vader, Douglas Wood. Ze redden zich in september 1944 en 6 werden verborgen door het verzet. Boni was 16 toen hij mijn vader uit zijn parachute hielp die in een boom was blijven hangen. Hij leidde hem naar een veilige schuilplaats en ze zagen elkaar pas terug in 1979.
We waren heel blij dat Margaret Sloane de lange reis vanuit Australië maakte. Margarets vader, Barney Sloane, was hun navigator en hij en landgenoot George Woodgate hielpen mijn vader hun zwaar beschadigde vliegtuig lang genoeg in de lucht te houden om niet op het dorp van Gierle nee te storten.
Dit jaar waren ook David en Judith Williams, familieleden van boordwerktuigkundige Elfed Williams, aanwezig.
Sophie en Charlotte legden als achterkleinkinderen van vader een krans neer bij het monument ter nagedachtenis aan de bemanning van de RAF Halifax van 578 Squadron 11/09/44.
Onlangs kon een familielid van de bommenrichter Ron Dickerson getraceerd worden. Rory Dickerson was ook aanwezig op de memorial om zijn grootvader, Ron Dickerson, de bommenrichter, te herdenken. Ik was verheugd om Rory de knop voor het loslaten van de bommen van de Halifax te overhandigen. Ze hadden namelijk met succes hun bommen afgeworpen net voor ze werden geraakt door het luchtafweergeschut.
Deze 14de editie was een heel speciale gelegenheid voor ons allemaal.
Het was een eer en een genoegen om telkens weer te mogen genieten van de hartverwarmende gastvrijheid van de mensen van Gierle en voor  hechte vriendschapsbanden die er door de jaren heen werden gesmeed."

Met dank aan alle mensen die aanwezig waren. Graag richt ik een woord van dank aan de organisatoren, verenigingen en tal van vrijwillige medewerkers in het bijzonder die weerom hun beste beentje hebben voorgezet om er een prachtige 14de editie van te maken.
Speciaal @ Boni : van harte gefeliciteerd met uw 96ste verjaardag!
Hopelijk tot op de volgende editie!

(Tekst : Geoff Wood & Jef Pets - Foto's : Jef Pets)

Klik op de foto hierna voor het beeldverslag van de herdenking.