LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
BELGIAN OPEN AEROBATIC CHAMPIONSHIP KOKSIJDE - BOACK

Zoals het de laatste jaren (met uitzondering van 2020 wegens de corona-maatregelen) de gewoonte is geworden organiseerde West Aviation Club op de luchtmachtbasis van Koksijde in het 1e weekend van juli dit jaar opnieuw de Belgische Open Acro-kampioenschappen.

Dit jaar toonden de weergoden zich van hun beide kanten. Op zaterdag diende het programma tot in de namiddag geschrapt te worden wegens de lichte neerslag en de te lage bewolking. Op zondag daarentegen was het de ganse dag zonnig en zo goed als wolkeloos zodat er vanaf 10.00 h naar hartenlust kon gevlogen worden. De deelnemers kwamen behalve uit België eveneens uit  Frankrijk, Nederland en Luxemburg. Daar meerdere deelnemers soms met hetzelfde toestel vlogen bleef het aantal acro-vliegtuigen beperkt tot 6 (allen buitenlands geregistreerd). Naast de bekende Extra 330SC (D-EXBE) van onze landgenoot Kristof Cloetens waren er 2 Frans geregistreerde kisten (Extra 330 SC F-HIGS en Mudry CAP-232 F-HIST). De nieuwste generatie Extra’s (Extra NG) was vertegenwoordigd door de Luxemburgse LX-WAW en de op Lelystad gebaseerde PH-IBM. Tussen al dat ééndekkergeweld was de Pitts S-2B N65PS (afkomstig van Midden-Zeeland) de ietwat vreemde eend in de bijt en ook de enige vertegenwoordiger van een oudere generatie.
De uitslagen van de diverse categorieën kan u terugvinden bij het fotoalbum van het acro-evenement.

Naast de voorziene acro-vluchten waren er demo’s van de gyrocopter 59-DRK, voorgevlogen door Gerrit Ghyllebert, de lokale NH-90 helikopter van onze luchtmacht, de F-16 demo (op zondag wel met de reservekist, de grijze FA-95) en de Red Devils (op de gekende rode Marchetti’s). De aangekondigde Britse Catalina moest om technische redenen noodgedwongen forfait gegeven. In static waren de clubtoestellen van de lokale vliegclub opgesteld voor het talrijke publiek evenals een 10-tal heli’s. 

Voor de echte kenners was het hoogtepunt op zondag wellicht het onverwachte bezoek (een primeur voor België) van een op Midden-Zeeland gebaseerde “nieuwe” Beechcraft D-17S Staggerwing (N192H). Deze uit 1944 daterende tweedekker werd sinds begin 2018 op Midden-Zeeland door eigenaar Dick De Ruiter volledig gerestaureerd en vliegt pas sinds de lente van dit jaar.

Al met al was BOACK 2023 opnieuw een aangename en gezellige organisatie. Hopelijk tot de volgende manche van het Belgisch kampioenschap acro in 2024.

(Tekst : Marc Van Ryssel - Foto’s : Raymond De Clercq & Marc Van Ryssel)

Klik op de affiche hierna voor de beeldmontage van de acrotoestellen van de BOAC.
Klik op de foto van de Seaking helikopter voor de overige beelden van op Koksijde.