LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
FAREWELL SEA KING - SPOTTERSDAG

Woensdag 09 januari 2019 blies er een strakke noorderwind over de basis van Koksijde. De aanwezigen op de Spottersdag weten nu perfect waar Veurnenaar Will Tura de inspiratie van zijn lied “De Noorderwind” heeft opgedaan. Het evenement waarop 250 personen aanwezig waren kaderde in de Farewell Tour van de legendarische Sea King helikopter.
In 1976 deed de Westland Mk48 Sea King zijn intrede bij de Belgische Luchtmacht ter vervanging van de Sikorsky Sikorsky HSS-1 Seabat (gebouwd onder licentie door Sud Aviation) en Sikorsky S-58C. Er werden vijf Sea Kings in dienst genomen met de militaire registraties RS-01 tot en met RS-05.
Aanvankelijk waren onze vijf gecamoufleerde Sea Kings bestemd voor Egypte. Om bepaalde redenen ging de deal niet door en werden de Sea Kings aangekocht door België. Omdat men geen nutteloze kosten wou maken om deze nagelnieuwe toestellen te overschilderen bleven zij in hun originele schildering. Om de zichtbaarheid boven zee te bevorderen werden er rode neuzen op de helikopters geschilderd.
In 2008, werd de eerste Sea King, de RS-01, uit dienst genomen en overgevlogen naar het voormalige Koninklijk Legermuseum, nu War Heritage Insitute. Het toestel is nog steeds te bekijken op de afdeling luchtvaart naast zijn voorganger, de Sikorsky. In 2013 werd de tweede Sea King uit actieve dienst gehaald namelijk de RS-03.
Op 24 november 2015 werd een gele Royal Air Force Sea King van uit het Verenigd Koninkrijk overgevlogen naar Koksijde. Deze helikopter werd aangekocht voor wisselstukken.
Op 19 december 2018 maakten de drie nog  resterende Sea Kings een laatste formatievlucht. De RS-02 maakte zijn laatste vlucht op zondag 13 januari 2019, de RS-04 op 15/02/2019.
De laatste in het rijtje, de RS-05, beëindigde op 21 maart 2019 zijn carrière in actieve dienst bij de Belgische luchtmacht. Dat betekende het definitieve einde van deze legendarische en tot de verbeelding sprekende tweede generatie helikopters van het 40 ste.
In 2014 begon de levering van de derde generatie wentelwieken voor het 40 ste, zijnde vier Airbus Helicopter “Caiman” NH-90 NFH (Nato Frigate Helicopter), de maritieme versie zeg maar. Op 16 mei 2014 werd de eerste Belgische NFH (RN-02) officieel voorgesteld op de basis van Koksijde. De grijze NFH’s dragen de registraties RN-01 tot en met RN-04 en zullen in de toekomst, naast hun maritieme opdrachten, ook de SAR permanentie voor hun rekening nemen.
Velen onder ons zullen de Sea King enorm missen, inclusief mezelf. Het is een icoon dat ik in mijn leven als geen andere heb gekend gedurende zijn gehele 43-jarige loopbaan.
Het specifiek geluid, de unieke verschijning, de ontelbare missies, het enorm aantal geëvacueerde personen, … het palmares van de Sea King, zijn crews en zijn technici is indrukwekkend en quasi ongeëvenaard. Geniet van een welverdiende rust.

(Artikel : Jef - Foto’s en film : Eddy - Raymond - Jef)

Klik op de foto's hieronder voor de fotoreeksen en de filmcompilaties.