LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
WINGS PARADE BELGIAN AIR FORCE

Op 04 oktober 2023 gonsde het van bedrijvigheid op de militaire luchtmachtbasis van de 1 ste Wing in Bevekom/Beauvechain.
Alles werd in het werk gesteld om een heuglijke en onvergetelijke dag te bezorgen aan een aantal jonge mensen binnen onze Belgische Luchtmacht.

Voor het grote “moment suprême” van de dag, werd in de vroege namiddag op ceremoniële wijze het peterschap van Generaal Majoor Delcour overgedragen aan de leerling-piloten van Class 25. De peter van deze Pil 22 was actief tijdens de Tweede Wereldoorlog nadat hij zich in Groot-Brittannië aanmeldde bij de Vrijwilligersreserve van de Royal Air Force. Hij vloog met de Bristol Beaufighters van het 272 RAF Squadron talrijke oorlogsmissies in het Midden-Oosten, hoofdzakelijk boven de Middellandse Zee. Hij nam zelfs deel aan de aanvallen op de tanks van de Duitse Generaal Rommel zijn beruchte “Ghost Division”.
Na de oorlog en bij de oprichting van de Belgische Luchtmacht vormde Generaal Majoor Charles Delcour een belangrijke schakel binnen de militaire luchtvaart zowel in binnen- als buitenland. In 1974 beëindigde de man zijn actieve loopbaan bij de Krijgsmacht.

Omstreeks 16.00 uur verhuisde alle aandacht naar het paradeplein waar de tribune al snel bevolkt werd met prominenten uit de civiele- en militaire middens. Naast militaire afgevaardigden uit binnen- en buitenland zaten talrijke familieleden en vrienden op de tribune te popelen om een glimp van hun dochter of zoon op te vangen die weldra zouden onderscheiden worden als militaire piloten van de Belgische Luchtmacht.
Na het in plaats stellen van de troepen nodigde Kolonel Vlieger Didier Di Giovanni in zijn hoedanigheid als Commandant van de CC-Air, de Stafchef van de Luchtcomponent Generaal-Majoor Vlieger Thierry Dupont en daarna Luitenant Generaal Vlieger Vice-chef van Defensie uit voor de ceremoniële Vleugeluitreiking.
Onder het peterschap van Kolonel Vlieger Albert “Van” Van Eeckhoudt, de laatste Commandant van de 1° Jachtwing die werd ingezet bij Royal Air Force operaties tijdens WO II, kregen 7 jonge piloten van Class 23 hun felbegeerde vleugels opgespeld door Generaal Majoor Vlieger Dupont.
5 van de gelauwerde piloten volgden een opleiding tot militaire jachtpiloot, 2 werden opgeleid tot militaire helikopterpiloten.
Na de plechtigheid werd, zoals gebruikelijk, een eerste groepsfoto met de Stafchef van de Luchtcomponent gemaakt. Kort daarna kozen de 7 hoofddeksels van de piloten het luchtruim als teken van de afsluiting van hun opleiding en het behalen van de titel van militaire piloot.
Tijdens een volgende groepsfoto vlogen een aantal Belgische militaire toestellen boven het paradeplein. Als afsluiter van de Wings Parade kwamen de demoteams van onze luchtmacht het beste van zichzelf geven. Eerst was het de beurt aan Steven “Vrieske” De Vries op de F-16, gevolgd door de Red Devils op Marchetti en als laatste kwam de Agusta van het A109 display team aan de beurt.

Een dag die voor velen op het netvlies zal gebrand staan als een eerste behaalde en belangrijke mijlpaal richting een beloftevolle loopbaan als piloot binnen de Belgische Luchtmacht.
Proficiat aan de gelauwerde militaire piloten!
Wij wensen jullie het allerbeste toe, veel geluk, steeds behouden missies en landingen en tevens een mooie loopbaan binnen de Belgische Luchtcomponent.

Met hartelijke dank aan de ouders en één van de piloten alsook aan de mensen van het Competentie Centrum Air voor de eer en het genoegen om persoonlijk uitgenodigd- en aanwezig te mogen zijn op deze Vleugeluitreiking.

(Tekst & Foto’s : Jef Pets)

Klik op de foto van de gebrevetteerden voor de fotoreportage naar aanleiding van de Wings Parade.