LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
SEA KING RS04 TOCH NIET VOOR ALTIJD AAN DE GROND ?

Er is dan toch nog hoop dat 1 van de 5 iconische Sea King helikopters van de Belgische luchtmacht binnenkort weer te zien zal zijn in het luchtruim. Het Engelse bedrijf, Historic Helicopters (gebaseerd te Yeavilton, UK) dat erom bekend staat om het vliegend erfgoed van de Royal Air Force een tweede leven te geven, heeft een bod ingediend bij Defensie om ook de Belgische Sea King RS04 over te kopen vermits deze samen met de RS02 te koop staat. Eerder kreeg de RS01 in 2008 zijn nieuwe thuis in het luchtvaartmuseum te Brussel. De RS03 werd voor een symbolische euro geschonken aan de gemeente Koksijde die het toestel later tentoon zouden willen stellen. Waar dit het geval zal zijn is nog niet bekend. De RS05 doet vanaf maart 2019 dienst als lestoestel voor toekomstige luchtvaart mechaniekers in het VLOC (Vlaams Luchtvaart Opleidingcentrum) in Oostende.
De interesse kwam er dankzij Brecht Vandecasteele die het bedrijf van deze verkoop op de hoogte bracht. Brecht is zelf al 17 jaar flight-engineer op de luchtmachtbasis te Koksijde en heeft er in die tijd meer dan 2000 vlieguren opzitten met de ouwe getrouwe "King of the sea".
Net zoals voor de andere leden van het squadron en natuurlijk de vele fans kon Brecht niet leven met het gedacht dat na 43 jaar trouwe dienst, bijna 60.000 vlieguren, 3309 scrambles (reddingsvluchten) en vooral 1757 geredde personen zelfs niet 1 van de 5 toestellen een waardig tweede leven zou krijgen in de lucht, daar waar ze eigenlijk thuis horen na de vele bewezen diensten. Daarom was het Brecht die dit prachtig initiatief genomen heeft om deze droom hopelijk werkelijkheid te laten worden.
Het bod dat werd ingediend is misschien niet het hoogste, maar zonder twijfel wel het meest passionele. Vliegend erfgoed in ere houden daar waar het thuis hoort, in plaats van grotendeels gedemonteerd aan de grond staan voor wisselstukken en wat daarna... Wie wil dat niet zien gebeuren?
Wanneer alles door zou gaan zal de RS04 in Koksijde terug vliegklaar gemaakt worden waarna het toestel overgevlogen zal worden naar de Historic Helicopters, wat ook de nieuwe thuisbasis zal worden. De bedoeling is om in Engeland maar ook hier in België terug deel te nemen aan airshows en andere luchtvaartevenementen waar we met zijn allen terug een prachtig stukje luchtvaartgeschiedenis zouden kunnen aanschouwen.
In de loop van deze maand zou Defensie normaal gezien een beslissing nemen over welk bod de voorkeur zal krijgen. Wij hopen alvast op een succesvolle afloop voor dit prachtig project !

(Tekst en foto’s : Giano De Haasse)

Update juli 2020 :

Brecht Vandecasteele, voormalig bemanningslid op Sea King en de Belgische initiatiefnemer om de Sea Kings van de sloop te redden, slaagde in zijn opzet. Het bod van het Engelse bedrijf Historic Helicopters bleek het hoogste te zijn. De twee Sea Kings worden in het najaar 2020 vliegklaar gemaakt om naar hun nieuwe thuisbasis over te vliegen, het Britse Yeovilton.


Foto1: Sea King RS04 enkele minuten voor zijn laatste (?) landing te Koksijde op 15/02/2019).
Foto2: Sea King RS04 in actie tijdens een reddingsdemonstratie wat we hopelijk binnenkort opnieuw live in actie kunnen zien.