LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
ZARA SUCCESVOL SOLO ROND DE WERELD

De 19-jarige Belgisch-Britse Zara Rutherford die op 18 augustus 2021 vanop de luchthaven van Kortrijk-Wevelgem vertrok voor een solo vlucht rond de wereld, is er na 155 dagen op 20 januari 2022 terug geland. Hiermee breekt ze het wereldrecord van 2017, dat voordien op naam stond van de 30-jarige Amerikaanse Shaesta Waiz om als jongste vrouw ooit solo rond de wereld te vliegen in een éénmotorig vliegtuig.
Zara maakte deze reis met een Shark ultralight vliegtuig gebouwd in Slovakije bij Shark Aero in Senica. Met een leeggewicht van 300 kg en een extra brandstoftank op de achterste zetel heeft Zara 52.080 km afgelegd en bezocht ze 41 landen in 5 continenten. De volledige reis duurde 260 vlieguren waarbij 71 maal werd opgestegen of geland. De langste vlucht was 2000 km en duurde 8 uur. De grootste afstand gevlogen over water was 1861 km. De hoogste vlieghoogte was 4200 m of 13.800 ft. De hoogste temperatuur tijdens een vlucht bedroeg +36°C in Colombia en de laagste was -25°C in Ayan , Siberië in Rusland.
De reis verliep niet altijd volgens plan. Zo heeft Zara meerdere weken moeten doorbrengen in Alaska en Rusland omwille van de slechte weersomstandigheden en de problemen met haar visum voor Rusland. Meermaals moest de route tijdens de vlucht aangepast worden en werd er geland op een vliegveld dat niet op de planning stond. Zo moest ze onderweg van Mumbai naar Dubai, waar er op dat moment een zandstorm was, noodgedwongen uitwijken naar Al Ain in de VAE.
Zara mocht enkel overdag vliegen met voldoende zicht op de grond volgens VFR of Visual Flight Rules. Maar door mist of lage bewolking was het dikwijls onmogelijk of te gevaarlijk om te vliegen.
Op donderdag 20 januari was het dan zo ver, Zara was aan haar laatste etappe begonnen van Frankfurt-Egelsbach naar haar eindbestemming Kortrijk-Wevelgem. Alles was klaar om Zara op een gepaste en veilige manier te ontvangen. Een groot gedeelte voor het luchthavengebouw was voorzien van een nadarafsluiting waar  de internationale pers en de fans geduldig op Zara stonden te wachten. En wat een geweldige aankomst ! Zara kwam aanvliegen in formatie met 4 Marchetti’s van onze Red Devils. Ze deden samen een lage overvlucht waarna de Red Devils terugkeerden naar hun thuisbasis Beauvechain. Na de landing van Zara op baan 24 werd ze verwelkomt door de brandweer met een traditionele waterdoop, ze vervolgde dan verder haar weg langsheen de menigte fans die haar vol ongeduld stonden op te wachten. Na het stilleggen van de motor stapte ze met een vreugdekreet en een mega blij gezicht rustig uit de Shark die haar probleemloos rond de wereld heeft vervoerd. Daarop volgde een emotioneel moment bij het weerzien van haar ouders en jongere broer Mack.  Daarna mocht Zara 2 kaders in ontvangst nemen met daarin  de bevestiging van haar 2 wereldrecords. Het eerste is voor de jongste vrouw die solo rond de wereld vloog en het tweede om als jongste vrouw solo in een ULM of ultralight rond de wereld te hebben gevlogen.
Met deze 2 wereldrecords heeft ze voortaan een welverdiende plaats gekregen in het Guinness Book of Records. Een enorme prestatie gezien haar jonge leeftijd. Van harte proficiat Zara !
Nadien waren er op de tarmac enkele korte interviews met de pers en kon iedereen Zara en de Shark van dichtbij benaderen.
Even later werd in het bijzijn van Zara aan het FAS museum een gedenkplaat onthuld voor haar ongelooflijke reis die vanop Wevelgem is gestart en beëindigd, en deze gedenkplaat prijkt nu aan de gevel van het FAS museum. In het luchthavengebouw was er nadien nog een persconferentie van een uur voor de nationale en de internationale pers.
Met deze wereldreis wou Zara jonge meisjes en vrouwen motiveren en aanzetten om hun dromen na te streven en indien mogelijk ook waar te maken. Zonder de steun van haar ouders en het ganse Fly Zolo team was deze reis onmogelijk geweest. Niet te vergeten hierbij zijn de 2 belangrijkste  sponsors die geloofden in de droom van Zara en haar het vertrouwen schonken om deze reis te kunnen maken met ICD software uit Bulgarije en een vliegtuig van Shark Aero uit Slovakije.
Andere belangrijke sponsors waren o.a. TMC, Virgin en Elgi Equipments Ltd.
Alle vluchten konden gemakkelijk gevolgd worden via internet met de hulp van SafeSky en Flightradar 24.
Hierbij willen we Zara nogmaals van harte feliciteren met haar uitzonderlijke prestatie en wensen we haar nog heel veel succes toe in haar verder leven.
Met dank aan Luc Barry en Daniel voor de toestemming om hun beeldmateriaal toe te voegen aan het album.

(Tekst : Raymond De Clercq - Beeldmateriaal : Luc Barry - Daniel Vermeersch - Raymond De Clercq)

Klik op de eerste foto voor het fotoverslag, klik op de tweede foto voor een filmfragment.