LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
NEDERLANDSE GEVECHTSVLIEGTUIGEN KEREN TERUG VAN ACE23

Op vrijdagavond 9 juni 2023 trok Sam naar de Vliegbasis Volkel in Nederland. Er was vooraf gecommuniceerd dat de F35's en F16's van het 312 - 313 en 322 ste  Squadron van de Koninklijke Nederlandse Luchtmacht op die dag zouden terugkeren van de grootschalige oefening ACE 23.
Hierna volgt het vrij vertaalde persbericht, uitgaande van de Finse Luchtmacht, met meer informatie over de Arctic Challenge Exercise van 2023. 

"De luchtmachten van Finland, Noorwegen en Zweden organiseren van 29 mei tot 9 juni 2023 de multinationale Arctic Challenge Exercise 2023. Het is één van de grootste realistische luchtoefening in Europa.
De Arctic Challenge Exercises die sinds 2013 worden georganiseerd, maken deel uit van de NORDEFCO-samenwerking tussen Finland, Noorwegen, Zweden en Denemarken
De Arctic Challenge Exercise (ACE 23) van dit jaar is de zesde in zijn soort die Finland, Noorwegen en Zweden samen organiseren. De oefening die sinds 2013 om de twee jaar wordt gehouden, wordt dit keer geleid door de Finse luchtmacht die verantwoordelijk is voor de planning en leiding van het trainingsevenement.
De oefening staat onder leiding van kolonel Henrik Elo, plaatsvervangend stafchef van het luchtmacht commando Finland. De adjunct-oefeningsdirecteuren zijn kolonel Carl-Fredrik Edström van de Zweedse luchtmacht en kolonel Andreas Johansen van de Koninklijke Noorse luchtmacht.
Ongeveer 3.000 soldaten en 150 vliegtuigen van de strijdkrachten van 14 verschillende landen zullen deelnemen aan de oefening. Naast de gastlanden zullen bij de oefening deelnemers uit Nederland, België, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Denemarken, Tsjechië en de Verenigde Staten en de NAVO met haar AWACS-vliegtuigen betrokken zijn. Naast multirole gevechtsvliegtuigen zullen bij de oefening bijvoorbeeld transportvliegtuigen en air-to-air tankers betrokken zijn.
Er wordt gevlogen van maandag tot en met vrijdag in twee dagelijkse golven van 9.00 uur tot 18.00 uur Finse tijd (van 8.00 tot 5.00 uur Noorse en Zweedse tijd). De ACE 23-hostbases bevinden zich in Rovaniemi en Pirkkala in Finland, Luleå in Zweden en Ørland in Noorwegen. De missies zullen voornamelijk worden uitgevoerd in de gebieden die zich uitstrekken over de noordelijke regio's van Finland, Noorwegen en Zweden."

(Tekst: Jef Pets & Persbericht op de website van de Finse Luchtmacht - Foto’s Volkel: Sam Pets)

Klik op onderstaande foto voor de fotoreportage.