LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
LAATSTE VLUCHT B-HUNTER BIJ HET 80 UAV

Op vrijdag 28/08/2020 kwam een einde aan de (bijna) twintigjarige loopbaan van de UAV B-Hunter welke op die dag voor de allerlaatste keer het luchtruim koos vanop de Belgische luchtmachtbasis van de 2de Wing in Florennes.
De toestellen werden met ingang van september 2020 teruggetrokken uit actieve militaire dienst. Rond 2023 zullen vier MQ-9B Sky Guardians hun taken overnemen. Hierna volgt een korte terugblik op de loopbaan van de B-Hunter bij het 80 UAV.

Waar staat 80 UAV SQN voor :
Ontleding van de naam 80 UAV Squadron leert ons dat :
80 staat voor de oorspronkelijke eenheid van herkomst, namelijk het 80ste Bataljon van de Artillerie. De eenheid had tot  doel de vijandelijke stellingen te lokaliseren voor de artillerie.
UAV staat voor Unmanned Aerial Vehicle, onbemand luchtvoertuig, zeg een luchtvaartuig zonder piloot.
“Squadron” werd aan de naam toegevoegd omdat door de evolutie van de techniek en het aanpassen naar de noden van de tijd, de eenheid het best werd ondergebracht bij de Luchtcomponent (2004). Hun thuisbasis was gelegen in Florennes (2de Wing).

De B-Hunter :
Operationeel in gebruik sinds 2002 (2004 bij de Luchtcomponent), kwam de B-Hunter  in vervanging van de MBLE (Manufacture Belge de Lampes et de matériel Electronique) Epervier (Sperwer) die van 1976 tot 1999 dienst deed bij onze strijdkrachten.

Naam : IAI Eagle B-Hunter
Constructeur: IAI - Israël
Motoren : 2
Merk: Moto Guzzi 750 cc cylinderinhoud
Vermogen: 62 PK bij 7500 toeren

Autonomie : meer dan 10 uur, 6 tot 8 uur boven doelwit.
Hoogte : Minimum 1500 meter - operationeel 2000 tot 2700 meter - maximum 4500 m
Actieradius: 100 km tot 260 maximum
Kruissnelheid: 100 tot 150 km/uur
Maximum snelheid: 200 km/uur

Afmetingen : Lengte: 6.9m - Hoogte: 1.81m - Spanwijdte: 8.9m
Gewicht : Leeg: 500 kg - Maximum: 725 kg
Bemanning : geen

Aantal camera's : 2 die in een gestabiliseerde omgeving zijn ondergebracht, kunnen dag en nacht aangewend worden

Veiligheid : dubbele besturing - aanwezigheid parachute.
Aantal in gebruik : 18 + 6 bijhorende GCS (Ground Control Station)

De operatoren :
De mensen die instonden voor het goede verloop van de missies waren :
de Mission Commander, de verantwoordelijke officier voor het ganse verloop van de missie.
De Pilot Navigator, de piloot-navigator, de onderofficier met als taak het besturen en in plaats stellen van de B-Hunter.
De Real Time Observer, de onderofficier die verantwoordelijk is voor het verstrekken van de beelden, tevens "bestuurder" van de camera's en de analyse van het beeldmateriaal.
Deze crew was ondergebracht in een basisstation (grondstation), een container waarin alle apparatuur aanwezig was om de opdracht vakkundig uit te voeren.
De B-Hunter en zijn grondstation waren in een mum van tijd opgesteld en konden ook snel worden verplaatst.

De opdrachten :
Het 80 UAV Sqn werd bij tal van buitenlandse missies succesvol ingezet, dit ter ondersteuning van de (inter)nationale troepenmachten die dienden te opereren in conflictgebieden.
Naast de militaire opdrachten, hoofdzakelijk bestaande uit een vrede-ondersteunende rol, kon het 80 UAV Sqn ook ingezet worden voor taken met een civiel karakter.
Zo stelden zij onder andere hun diensten ter beschikking aan de Natie bij het bewaken van de territoriale wateren, het opsporen van bosbranden, het tellen van het wildbestand en het leveren van bijstand aan instanties in verband met milieu en justitie.

5000 Flying Hours B-Hunter in 2016 :
Naar aanleiding van een mijlpaal in hun geschiedenis, namelijk het overschrijden van 5000 vlieguren, werden we op 03/05/2016 uitgenodigd op het vliegveld van Brasschaat.
Als gevolg van de terreuraanslagen van maart 2016 in en rond Brussel werden de B-Hunters ingezet in steun van de Federale Politie. Onder de noemer Operatie Vigilant Guardian opereerden enkele B-Hunters van het 80 UAV op Brasschaat en vlogen geregeld missies boven het Antwerpse havengebied. De beelden die de Hunter maakte, werden in real-time doorgezonden naar een meldkamer, waar een medewerker van het 80 ste UAV Squadron de beelden analyseerde en feedback gaf aan de Politiediensten.

(Tekst & Foto’s : Jef Pets)

Klik op de foto hieronder voor een beeldreportage met de B-Hunter in de hoofdrol.