LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
20190903 50 YEARS SIAI SF-260 MARCHETTI IN THE BELGIAN AIR FORCE

Na de civiele afsluiter van het seizoen in Brasschaat, het Flying Festival, werd ook het vliegseizoen op het militaire vlak afgesloten. Dit ging gepaard  met een viering naar aanleiding van 50 jaar SF-260 in dienst bij de Belgische Luchtmacht. Mensen die beroepshalve een link hadden met de Marchetti waren uitgenodigd op deze viering. De loods waar het gebeuren plaatsvond was bijna te klein om al deze mensen te ontvangen. Naast infoborden en uniek fotomateriaal werd de Siai Marchetti SF-260 in de kijker geplaatst.
In 1969 kwam de Siai Marchetti SF-260 in dienst bij onze luchtmacht. Als vervanger van de Stampe & Vertongen SV4-B werden er 45 toestellen in gebruik genomen. Aanvankelijk waren de lesvliegtuigen geschilderd in camouflagekleuren. Eind de jaren ’90 begin de jaren 2000 kregen de toestellen de gekende gele kleur. Enkele jaren geleden werden er ook een aantal Marchetti’s in het grijs gespoten. Een aantal toestellen werden getooid in een “special paint” naar aanleiding van speciale gebeurtenissen.  Minder bekend is dat de Marchetti ST-35 in 1994 even het daglicht zag in roze kleur met een vrouwelijke pinguîn op de romp. Rond de haaienbek werd voor de gelegenheid lippenstift geschilderd en rond de ogen werden er grote wenkbrauwen aangebracht.
Naast de opleiding van binnen- en eveneens buitenlandse piloten kende onze Luchtcomponent ook succes met de demoteams die op deze Italiaanse trainer werden samengesteld. Eind jaren ’70 begin jaren ’80 waren The Swallows op tal van airshows te bewonderen. Even was er een come-back van 1995 tot 1997. Vanaf 2008 tot 2011 werd een nieuwe formatie, Hardship Red, boven de doopvont gehouden. In 2011 werd het team omgevormd tot de huidige Red Devils.
De genodigden kregen als toemaatje een heuse airshow aangebonden. Onze befaamde demoteams gaven het beste van zichzelf boven de luchtmachtbasis van de 1 ste Wing in Bevekom/Beauvechain. Als eerste gaf Vador met de F-16 een uitmuntende demonstratie, gevolgd door een al even adembenemende voorstelling van het A109 Display Team. De kers op de taart was de majestueuze en haarscherp gevlogen display van de Red Devils die deze jarige Marchetti voorvliegen als geen ander.
Ik maakte een prachtige namiddag mee in gezelschap van toffe mensen.
Van harte bedankt iedereen !

(Tekst & Foto’s : Jef)

Klik op de foto van de SF-260 en bekijk onze verzameling Marchetti-foto's, klik op de badge 50 jaar Marchetti voor de beelden van de viering 50 jaar Marchetti en klik op de foto's van de F-16 A-109 en de Red Devils voor de foto's van hun respectievelijke demonstraties. Klik op het logo van de Red Devils en bekijk mijn foto- en filmcompilatie als dank voor de jarenlange kameraadschap.