LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
EDITIE 37 STAMPE SUNSET FORMATION FLIGHT

Vrijdag 25 maart 2022 werd de 37 ste editie van de Stampe Sunset Formation Flight gehouden. De allereerste Sunset Flight vond plaats op 16 mei 2015 inmiddels al 7 jaar geleden. In 2020 en 2021 kon er telkens maar één sunsetvlucht doorgaan omwille van de coronaperikelen.

Wat is het concept van deze formatievluchten?

Als het weer het toelaat en er genoeg deelnemers zijn, vertrekken de deelnemende toestellen, overwegend Stampe & Vertongen SV-4’s, telkens op de laatste vrijdag van de maand (van april tot oktober) bij daglicht naar een vooraf gekozen bestemming. Bij zonsondergang vliegt men terug naar de plaats van vertrek. Traditioneel wordt er voor de landing een low pass (overvlucht op lage hoogte) in formatie uitgevoerd weliswaar indien de weersomstandigheden en het vliegverkeer het op dat moment toelaten.
Initieel wordt er gevlogen van start tot landing vanop de luchthaven van Antwerpen. Het is mogelijk dat piloten van toestellen die niet op Antwerpen zijn gebaseerd, vooraf naar de luchthaven afzakken om daar de niet onbelangrijke veiligheidsbriefing mee te volgen.

De briefing voor deze 37 ste editie werd omstreeks 17.30 uur gehouden onder de leiding van Frank. Nadat iedereen zijn plaats kende in de formatie en na de nodige veiligheidsafspraken werden de motoren gestart. Omstreeks 18.20 uur kozen de deelnemende vliegtuigen het luchtruim. De leiding in de formatie werd genomen door de SV-4 OO-KAT met Frank aan de stuurknuppel. Nummer 2 in de formatie was de Piper Cub OO-ATY met Arne als piloot. Nummer 3 was voor Olivier met de SV-4 OO-MON en de rangen werden gesloten door de nummer 4, Aaron met “Oldest Flying Stampe”, de SV-4 OO-GWC. In de omgeving van Temse en Sint-Niklaas werden een paar 360’s gevlogen waarna men rond 19.04 uur bij sunset (zonsondergang) terugkeerde naar Antwerpen. De vier toestellen vlogen een prachtige low pass boven de runway waarna de break volgde en de landingen werd ingezet. De Piper Cub met Arne vloog na de break door naar het vliegveld van Brasschaat. De SV4’s landden op hun thuisbasis te Antwerpen.
Het is steeds opnieuw een prachtig schouwspel, niet alleen voor het oog maar ook voor het oor. De prachtige vliegtuigen met hun zalig brommend geluid blijven ontroeren, bedankt iedereen om dit te mogen meemaken.
Op naar de 38 ste Stampe Sunset Formation Flight!

(Tekst : Jef Pets - Foto’s : Stampe Sunset Formation Flight en Jef Pets)

Klik op de foto van de twee Stampe & Vetongen SV4's voor de beeldmontage.