LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
STAMPE & VERTONGEN SV4-B OO-WIL MINI & MAXI

Donderdag 25 juni 2020 trok een lid van onze modelvliegclub MASH naar de luchthaven van Antwerpen om er zijn 1/2 schaal Stampe & vertongen SV4-B te fotograferen samen met de echte schaal 1/1 versie van zijn RC- toestel.
Dat modelbouwvliegen en mandragend vliegen nauw met mekaar verbonden zijn werd hier weerom duidelijk, zie onze eerdere reportages (modelbouw rc 2018) van de Trojan T-28 en de Stampe & Vertongen SV4-B.
Ronny De Clercq, een fervent RC-piloot en dito -bouwer, maakte een schaalgetrouw model van de echte Stampe & Vertongen SV4-B met Belgische registratie OO-WIL.
Het was dan ook een unieke gelegenheid om de twee SV's mini en maxi samen te laten fotograferen exact op de plaats waar Jean Stampe & Maurice Vertongen hun eerste SV4’s bouwden, namelijk de Luchthaven van Antwerpen.
De OO-WIL begon zijn loopbaan in 1952 als lesvliegtuig bij onze Belgische Luchtmacht met militaire registratie V-42. Het toestel maakte eind mei 1960 echter een fatale crash in Wevelgem waarbij het werd afgeschreven als categorie 5 (totaal verlies).
Het wrak van de SV4 werd opgekocht en opnieuw in vliegwaardige toestand gebracht. Vandaag staat de OO-WIL gebaseerd op Antwerpen in de loods bij Raymond's Aircraft Restoration.
Het prachtige schaaltoestel van ons clublid Ronny lijkt als twee druppels water op de echte versie en het model zal in de lucht bijna niet te onderscheiden zijn van zijn grotere broer.

Enkele gegevens van het schaalmodel :
Stampe & Vertongen SV4-B
Motor : 120 cc
Spanwijdte : 4,20 m
Gewicht : 51 kg
Schaal : 1 / 2

Dat de beide piloten enorm zorgzaam omgaan met hun toestel hoeft geen betoog. Het zijn dan ook twee schitterende juweeltjes !
Bedankt Eddy & Paul voor het maken en doorsturen van de foto's die jullie maakten op Antwerpen !
Happy landings to both pilots and planes !

(Tekst : Jef - Foto's : Paul Soons & Eddy Campers)

Klik op de afbeelding hieronder en bekijk enkele foto's van Paul & Eddy.