LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
AIRPOWER ZELTWEG 2022

Op 2 en 3 september 2022 werd voor de tiende maal op het militaire vliegveld Hinterstoisser te Zeltweg Oostenrijk de Airpower georganiseerd. Voor deze 2 dagen trokken 275000 vliegtuigliefhebbers naar het vliegveld zelf en 25000 mensen keken in de directe omgeving naar het prachtspektakel georganiseerd door de Oostenrijkse strijdkrachten en haar partners: Red Bull en de provincie Styria.
De toeschouwers kregen een mooie variatie van toestellen te zien.
De Oostenrijkse strijdkrachten gaven onder meer demonstraties met hun Eurofighter Typhoon, C130 Hercules, Pilatus PC 6,de Huey, Blackhawk.
De Allouette 3 mocht ook niet ontbreken en kreeg een speciaal eerbetoon.
De Flying Bulls van Red Bull waren natuurlijk ook aanwezig op hun "thuisairshow" vlak naast de Red Bull Ring gekend bij Moto GP en F1 fans.
De Spaanse Patrulla Aguilla ontbrak helaas, maar niet getreurd met de Patrouille Suisse, Krila Oluje (Kroatië) en het befaamde Italiaanse team Frecce Tricolori waren er zeker genoeg kwalitatieve demoteams te bewonderen.
De helikopterliefhebbers kregen ook waar voor hun geld (correctie: het is een gratis airshow ...). Onder andere onze Belgische A109 Razzle Blades, de Cobra heli van Red Bull, de Mil Mi 24 / 35 Hind en een Duitse Tiger UHT gaven blijk van hun kunne.
Naast de lokale Eurofighter Typhoons zorgden de Gripens van de Hongaarse en Zweedse luchtmacht voor wat jet power. Maar de echte power werd getoond door Commandant-Vlieger Steven "Vrieske" De Vries met zijn Viper. Met meer dan 5000 uren op F16 (eerste niet- Amerikaan die deze mijlpaal bereikte) geeft deze ervaren piloot een unieke en niet alledaagse, door de vele opeenvolgende negatieve G maneuvers, demovoorstelling. Er werden ook enkele oudere jets voorgevlogen: Mig 15, een Mig 21 en toch wel de kers op de taart: een Me 262.
In de static stonden enkele grote transporttoestellen, waaronder een Chinese Xian Y-20. Of dit nu de reden was of niet, maar de Amerikanen kwamen toch ook eens kijken en deden dit groots met hun B-52 Stratofortress.
De Airpower is twee dagen vliegplezier / enthousiasme in een mooi groen kader tussen de heuvels. Dit driejaarlijks evenement was ook in 2022 een groot succes. Hopelijk weer in 2025!

(Tekst & Foto’s: Gunther Matterne)

Klik op foto hierna voor de beeldreportage van Gunther.