LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
STAARTSECTIE LOCKHEED C-130H HERCULES CH-08

Eind juli (26/07/2023) trok ik naar Zaventem en merkte op dat er iets groot lag op het terrein naast de begraafplaats van Steenokkerzeel. Ik parkeerde mijn auto en trok op ontdekkingstocht naar het mysterieuze voorwerp. Daar kon ik vaststellen dat het ging om het staartstuk en het richtingsroer apart van de CH-08, een Lockheed C-130H Hercules die tot eind 2017 in dienst vloog van onze Belgische Luchtmacht. De delen lagen achter nadar en daarvoor was er een betonnen sokkel gegoten. Dat leek ons een interessant iets om verder op te volgen!

Zodoende herbezochten we de plaats op 10/08/2023 en konden we vaststellen dat de staartsectie met richtingsroer eraan verbonden rechtstond op de bodemplaat.
Bij een nieuw bezoek aan de plaats vonden we de staart van de CH-08 dan weer volledig “ingepakt” terug. Bij een volgend bezoek op 22/10/2023 bevond zich alles weer in de toestand zoals in begin augustus.
Op 03/11/2023 was er geen wijziging in de toestand te bespeuren en waren we blij te zien dat de staartsectie de storm Ciaràn zonder schade had doorstaan.
We maakten een rondgang van het terrein om ons te vergewissen of we geen bord of paneel konden terugvinden dat meer uitleg zou verschaffen aangaande de plaatsing van het monument wat niet het geval bleek te zijn. Hopelijk komt er in de toekomst nog een dergelijk informatiebord te staan.

Uiteraard is er het gegeven dat de Lockheed Hercules C-130’s van de 15 de Wing veelvuldig boven Steenokkerzeel hebben gevlogen en dat ze bij thuiskomst van hun missies voor het overgrote deel geland zijn op de 25R, zijde “Brussels Military Airport - Brumil”.
Deze start- en landingsbaan situeert zich rechts van het kerkhof van Steenokkerzeel en de staart staat in het verlengde van de centerline van de piste 25R.

De CH-08 werd voor een laatste keer overgevlogen naar de basis van de 1 ste Wing in Bevekom/Beauvechain, waar het gedeeltelijk werd ontmanteld en de romp er nog steeds aanwezig is.
In december 2021 viel het doek permanent over het operationeel gebruik van de Lockheed C-130 Hercules bij onze Belgische Luchtmacht (zie hierover onze artikels in de rubriek Militair 2021 bovenaan).

Specifiek voor de CH-08 - zie ons artikel van december 2017 naar aanleiding van de buitendienststelling van dit werkpaard.

Update dd 19/11/2023:

Bij een volgend bezoek aan Zaventem (19/11/2023) passeerde ik nogmaals langs het staartstuk. Er werd ondertussen een informatiebord bijgeplaatst.
Het toont de beeltenis van een C-130 en bovenaan is er een tekst aangebracht in het metaal. De tekst luidt als volgt:
" Dit is het staartstuk van de CH-08. Dit is één van de twaalf C-130H’s die gedurende 50 jaar (1972-2021) vanuit onze gemeente vertrok om, voornamelijk humanitaire, zendingen uit te voeren over de hele wereld. De C-130H’s hun grootste bekendheid kregen zij en hun bemanningen door de dropping van voedsel op lage hoogte in Ethiopië en Soedan. Daarnaast hebben ze deze bekendheid ook te danken aan de tussenkomsten, samen met onze paracommando’s, in het voormalige Congo en Rwanda. Daar was het hun taak om onze landgenoten te beschermen en hen eventueel te evacueren".
Een prachtig initiatief en tevens een mooi eerbetoon dat dankzij de toevoeging van het infobord een meerwaarde biedt aan de geïnteresseerde passanten.

(Tekst : Jef Pets - Foto’s : Joannes Van Mierlo - Jef Pets)


Klik op het beeld van de "ingepakte" staart hieronder en bekijk onze fotoreportage n.a.v. onze bezoeken aan de plaats in Steenokkerzeel.
Klik op het tweede beeld en bekijk onze fotoreeks van het staartstuk met het informatiebord.