LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
TUI EMBRAER E195-E2 OPERATIONEEL OP ANTWERPEN

Begin mei 2023, meer bepaald op 5 mei, werd de Embraer E195-E2 met Ierse registratie EI-GYW overgevlogen naar Brussel (Zaventem). Aldaar werd het nieuwe toestel dat voor TUI Airlines zou gaan vliegen omgezet naar de Belgische registratie OO-ETB. Aanvankelijk opereerde het toestel vanop Zaventem.
In Antwerpse luchtvaartmiddens keek men er reikhalzend naar uit wanneer de vervanger van de Embraer E190 voor het eerst het landingsgestel op de Antwerpse Luchthaven zou neerzetten.
Op 06/06/2023 bij het ochtendgloren was het langverwachte moment aangebroken. Omstreeks 06.35 uur landde de OO-ETB op de runway 29.
Het mooie, ranke vliegtuig heeft grotere motoren (lager bij de grond dan de E190) en de turbinebladen zijn gemaakt met de nieuwste materialen. Om meer gegevens van de E195-E2 verwijzen we u graag naar ons eerder artikel zie hier .
Na de eerste touch-down volgde ook de eerste commerciële vlucht van de nieuwe vogel vanaf Antwerpen. Ongeveer met volle capaciteit, 136 plaatsen in totaal en naar verluid 135 passagiers aan boord, vertrok de E195 omstreeks 08.35 uur naar het Spaanse Alicante. Tijdens het taxiën naar runway 11, kreeg de nieuwste telg in de TUI Embraer-vloot het traditionele watersaluut aangeboden door de Luchthavenbrandweer.
Wij wensen de TUI’s Embraers en hun crew steeds veilige en behouden vluchten.

(Tekst - Film & Foto’s : Paul Soons - Guido Van Roy & Jef Pets)

Klik op de eerste foto hierna voor de fotocompilatie, klik op de tweede foto en bekijk het filmpje.