LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
STAMPE & VERTONGEN SV4-B BELGIAN AIR FORCE V-22

Op 26/01/2021 arriveerde de voormalige Belgische luchtmacht Stampe & Vertongen SV4-B V-22 terug op Belgische, Antwerpse bodem. Het toestel met serienummer 1164 en militaire registratie V-22 deed dienst bij onze luchtmacht voor de opleiding van piloten van maart 1951 tot eind 1969. Het vliegtuig werd in 1971 openbaar geveild en verhuisde naar zijn nieuwe eigenaars in Canada. Daar werd gestart met de restauratie. Door omstandigheden kon het niet volledig worden afgewerkt en kwam het toestel in handen van Raymond Cuypers van Raymonds Aircraft Restoration - RAR, een gerenommeerd bedrijf dat zijn activiteiten uitoefent op de luchthaven van Antwerpen.
De Belgische luchtmacht had 65 Stampe & Vertongen SV4-B's in dienst. De eerste SV4's werden geleverd in 1948 in het zilver en met gele strepen.
Vanaf 1952 à 1953 kregen de vliegtuigen stelselmatig de gekende oranje kleur (met day-glow). De SV4-B V-52 bleef als laatste in dienst van de luchtmacht tot maart 1978. De Manchots, een stuntteam opgericht in 1965, vlogen op de SV4-B en stonden bekend om hun perfectie in het uitvoeren van spiegelvluchten.
Interessant om weten is dat de Stampe & Vertongen SV4, OO-ANI, medio 1933 zijn eerste vlucht maakte op de luchthaven van Antwerpen. Daar waren immers de werkplaatsen van Jean Stampe en Maurice Vertongen gevestigd. Het ontwerp kwam van de ingenieur Georges Ivanow die Alfred Renard kwam te vervangen. Alfred Renard was eerder bij Stampe & Vertongen werkzaam (RSV) maar koos er voor om zijn eigen fabriek op te starten.
Hopelijk kunnen we de "thuisgekomen" V-22 weldra volledig gerestaureerd en in vlucht voor onze lenzen nemen.

(Artikel : Jef Pets - Foto's : Eddy Campers - Daniel Brackx - Belgian Wings)

Klik op het beeld hieronder om de beelden van de V-22 te bekijken.