LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
BEAUVECHAIN AIR BASE DAY

6 april 2022 was een datum waar vele luchtvaart- en luchtmacht enthousiastelingen reikhalzend naar uitkeken. Eindelijk een welgekomen evenement na het verplichte isolement dat de coronapandemie ons oplegde. Op de  Beauvechain Air Base Day was het publiek dan ook talrijk aanwezig. Een 5000-tal bezoekers bezochten op woensdag de Luchtmachtbasis van de 1ste Wing te Bevekom / Beauvechain.
Zij maakten er kennis met de vliegtuigen en de helikopters die dagdagelijks actief zijn op de basis en konden er de verschillende eenheden van onze Belgische defensie leren kennen. Tevens waren er enkele standen van niet-militaire instanties te bezichtigen zoals modelbouwverenigingen, ULM Goetsenhoven, SABCA, zweefclub De Wouw en anderen.

“Het doel van dit evenement is om de verschillende toestellen en eenheden van onze eigen vliegbasis evenals de toestellen van onze Belgische Luchtmacht uitgebreid voor te stellen. Bovendien willen we ook de militaire eenheden en civiele entiteiten waar we dagelijks mee samenwerken in de kijker zetten” zegt kolonel vlieger Jean-Didier Vandezande, korpsoverste van de vliegbasis van Bevekom.

Tussen 10u00 en 17u00 kon het publiek doorlopend en naar hartenlust genieten van de activiteiten in de lucht en op de grond.
Verschillende vliegtuigen en helikopters zoals de Siai SF-260 Marchetti, Lockheed-Martin (General Dynamics) F-16, A-109 Agusta, NH-90 Caiman TTH (Tactical Transport Helicopter) evenals een EMB-131 Xingu stonden opgesteld in de static display evenals een zweeftoestel van de Royal Belgian Air Cadets.
Op geregelde tijdstippen werd het publiek geboeid met de demo’s van het A-109 Display Team, de Red Devils op Marchetti en het F-16 Solo Display Team. De spits werd afgebeten door een zweversleep van de Belgische luchtkadetten. Daarnaast waren er enkele passages van de Airbus A-400 Atlas en van de Airbus A-330 MRTT (Multi-Roll Tanker & Transport) in de Air to Air Refuelling configuratie.
Verder waren er verschillende power-demo’s waarbij de Agusta A-109 en NH-90 TTH (Tactical Transport Helicopter) heli’s van de basis een tactische oefening demonstreerden in samenwerking met de eenheden van het Special Operations Regiment van de Landcomponent.

“Het evenement is vooral gericht op jongeren die geïnteresseerd zijn in luchtvaart en/of in een loopbaan bij Defensie. Voor de vliegtuigen en technologie van morgen hebben we de jongeren van vandaag hard nodig!
Tenslotte willen ook de omwonenden van de vliegbasis ontmoeten. Onze buren horen en zien ons dagelijks, meestal overdag maar soms ook tijdens de nacht overvliegen. Het is belangrijk dat we onze contacten en een goednabuurschap onderhouden. We wensen nu eenmaal de band tussen Defensie en de Natie te versterken” besluit een tevreden korpsoverste.

Bedankt aan alle actoren die van deze 2022 BABDay een succes maakten!
Met dank vooral aan de Base-Co en alle medewerkers van de basis van de 1° Wing en eveneens aan de mensen van Comopsair/IPR voor de goede zorgen en de aangename samenwerking waarvan wij gebruik mochten maken.

(Tekst & Foto's : Jef Pets)

Klik op foto's hierna en herbeleef de BABDay 2022 bij de 1° Wing te Bevekom / Beauverchain.