LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
DOUGLAS C-47B DAKOTA SU-AZM

Bij het inscannen van de dia’s van Daniel Vermeersch vond Raymond enkele opnames van de C-47B  K-10 die in Wevelgem was voor onderhoud net voor zijn vertrek naar Egypte als SU-AZM.
Deze Douglas Dakota C-47B uit 1944, ex USAAF 43-48590 met serienummer 25851/14406 kwam in 1946 in dienst bij de latere 15de  Wing van de Belgische Luchtmacht. De Dakota kreeg een VIP intérieur naar aanleiding van het bezoek van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Karel van België aan Congo. Na bijna 30 jaar trouwe dienst werd de  K-10 / OT-CWE in 1976 buiten gebruik gesteld bij de 15de Wing (21 Squadron) en op 26 januari overgevlogen naar Koksijde voor opslag.
In januari 1977 werd het toestel aangekocht door de nieuw opgerichte maatschappij Nile Delta Air Services in Egypte.
De K-10 werd vervolgens op 10 januari 1977 overgevlogen van Koksijde naar Wevelgem voor onderhoud en nazicht bij Airmotive Europe.
Het werd daar voorzien van de Nile Delta Air Services opschriften en de nieuwe registratie SU-AZM.
Op 28 januari 1977 vertrok de SU-AZM naar Caïro om ingezet te worden voor binnenlands transport naar de exploitaties in de olievelden.
Het vliegtuig heeft echter niet lang meer gevlogen in Egypte.
Bij een fatale crash op 5 november 1978 is het toestel kort na het opstijgen vanuit Alexandrië door problemen in de Middellandse Zee terecht gekomen. Het was op weg van Alexandrië naar de Um Barka Oil Field Airstrip. Alle inzittenden kwamen hierbij om het leven.
Met hartelijke dank aan Daniel Vermeersch voor zijn bereidwilligheid om het prachtige beeldmateriaal uit zijn luchtvaartcollectie met Lunak te delen.

(Geraadpleegde bronnen bij het artikel : Serge Verbeeck C-47B Dakota bij de Belgische luchtmacht - Daniel Brackx Belgian Wings - Aviation Safety Network Website - The Bureau of Aircraft Accidents Archives Website)

(Artikel : Raymond De Clercq - Foto’s : Daniel Vermeersch & Guido Volders)

Klik op de foto hieronder en bekijk de volledige reeks.