LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
NORWEGIAN ARMED FORCES COMMEMRATION GRIMBERGEN

Op vrijdag 10 november 2023 trokken we naar het vliegveld van Grimbergen. Naar jaarlijkse traditie werd er door de Noorse strijdkrachten, in nauwe samenwerking met Hangar Flying, de Norwegian Armed Forces Commemoration Day gehouden.

De plechtigheid werd gehouden op het recreatief vliegveld in Grimbergen bij het monument van de Noorse 132 ste Wing.
Het 132 ste was tijdens de Tweede Wereldoorlog de grootste eenheid onder Noors commando. De piloten van aanvankelijk vier, later vijf squadrons, vlogen op Spitfire. Op het Grimbergse vliegveld waren vier squadrons van 132 W gestationeerd, nl. 66, 127, 331 en 332 Sqn. Tussen augustus 1944 en april 1945 opereerde de 132 ste Wing vanop vliegvelden in Frankrijk, België en Nederland. 27 piloten (26 Noren en één Deen) van 132 W sneuvelden op het slagveld, 11 piloten werden door de vijand neergehaald, enkelen konden uit de handen van de Duitsers blijven, andere werden als krijgsgevangenen opgesloten.

Onder tal van binnen- en buitenlandse afgevaardigde was de ambassadeur van Noorwegen in België, Jørn Gloslie, aanwezig. Er werden speeches gegeven door Brigadier General Hans Ole Sandnes (Norwegian National Military Representative to SHAPE), Bart Laeremans (burgemeester van Grimbergen), Carl Stousland (bestuurder van Scramble, de Noorse vereniging van familieleden van RNAF-piloten en ontwerper van het monument) en Major Stian Heggedal (Norwegian Armed Forces Priest for missions abroad). Er was eveneens een delegatie van Scramble aanwezig die speciaal voor deze herdenking met het vliegtuig vanuit Oslo en Bergen naar Grimbergen waren overgekomen.
In zijn toespraak onthulde de burgemeester van Grimbergen dat er, in een nieuwe nog te realiseren woonwijk,  een straat de naam ‘Noorse Winglaan’ zal krijgen. De straat bevindt zich in de buurt van het kasteel ‘d Overschie waar de piloten van de 132 Wing verbleven tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een mooi gebaar vanuit de gemeente Grimbergen dat hiermee de historische gegroeide band tussen Noorwegen en België nog eens extra onderstreept.

Met dank aan de Noorse en lokale autoriteiten voor de uitnodiging om deze herdenking te mogen bijwonen.
Graag wens ik eveneens Frans Van Humbeek van Hangar Flying extra te bedanken voor de nodige informatie en de faciliteiten die ons telkens weer worden geboden om deze mooie herdenking bij te wonen en te mogen verslaan op Lunak.
Graag tot volgend jaar.

(Tekst & Foto’s : Jef Pets)

Klik op de foto van het monument hieronder voor ons beeldverslag van de herdenking.