LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
Fête Aérienne Amicale Jean-Baptiste Salis

Op 04 en 05 juni 2022 vond op de Aérodrôme de Cerny (LFFQ) de 49ste editie van Le Temps des Hélices / Fête Aérienne Amicale Jean-Baptiste Salis plaats.
Op vrijdag 3 juni in de namiddag met een kameraad aangekomen in de buurt van het vliegveld hadden we het geluk dat na een onweer het weer gelukkig opklaarde en we nog buiten het domein in de buurt van een winkelcentrum met talrijke andere spotters nog enkele aankomsten en oefenvluchten konden volgen. Zo oefende de Patrouille de France en de Marine hun demo.
De volgende ochtend, 4 juni stond onze mobilhome, al vroeg aan de poort klaar in de wachtrij om binnen te mogen. Rond 7 uur mochten we het terrein op en we kozen wat later een plaatsje op de eerste rij uit. De meteo zag er veel belovend uit, helaas kon onweer later op de dag / late namiddag het programma wel in het honderd laten lopen. In de voormiddag, de show begint rond 12u40 - 13u00, had je voldoende tijd om de verschillende standen te bezoeken, een luchtdoop te maken, de drukke static te bezoeken, … . Om 12u40 begon dan het luchtspektakel echt. Het is een ode aan- en een overzicht van de luchtvaart. Elke airshow op La Ferté heeft ongeveer telkens hetzelfde draaiboek.
Ze beginnen met een voorstelling van de eerste vliegtuigen met name Louis Blériot, vervolgens komt de Eerste Wereldoorlog aan bod. Het interbellum start met een ode aan vrouwelijke luchtpioniers zoals: Adrienne Bolland en Amelia Earhart. In de jaren 1920-1930 gebruikten dokters ook het vliegtuig (kleinere toestellen) om patiënten te bezoeken (dit vooral in de VS waar de afstanden gigantisch zijn). Verder was er in die periode ook tijd voor vermaak met de barnstormers / wingwalkers. Na deze leuke periode wijzigt de sfeer: de donkere jaren 30 en de Tweede Wereldoorlog worden dan voorgesteld. De volgorde van welk oorlogstheater de spits afbijt kan wijzigen. Dit jaar werd er begonnen met de aanval op Pearl Harbour in het thema "Tora Tora Tora".
Helaas geen echte zero’s maar T6 Texan’s. Een enkele P-40 probeert hen te verdrijven. Na het Pacific gebeuren komt Europa aan de beurt. Ditmaal helaas geen Mustangs noch Hurricanes noch Me 109’s. Wel getoond: Fieseler Storch, Junkers 52 en Spitfires. Ook wordt het Franse squadron Normandie-Niemen voorgevlogen in de Yak 3.
Dit is een groep van Franse vliegers die tijdens WO II de Sovjets hielpen en vlogen met Sovjet toestellen, dit met de bedoeling om de geschiedenis correct weer te geven. De commentator merkte fijntjes op dat hoewel er twee Wereldoorlogen werden uitgevochten we nu nog steeds niets geleerd hebben en vrede een zeer kostbaar goed is.
Na het deel Wereldoorlog 2 is het tijd voor iets anders. Dit jaar toonde de Sécurité Civille hun kunnen met een blustoetstel. Ook was het de beurt aan de Franse Marine om zich te presenteren. Ze gaven een prachtig staaltje van PR weg. Op de tonen van Top Gun presenteerden ze een duo van Rafales en een Hawkey gevolgd door een Breguet Atlantic 2 en onder andere een Fouga in marine-versie.
Na de solo-display van de Hawkey was het tijd voor de powerdemo van de Rafales.
Het volgende hoofdstuk was Vietnam. O.a. en prachtig geschilderde C130 vloog over + een Bronco.
Helaas was er geen demo van de Patrouille de France: de leider lag met hoge koorts ziek in bed. Door het naderende onweer diende ook de Rafale solodisplay van de luchtmacht zijn show te cancellen. Deze was vroegtijdig opgestegen en door brandstoftekort (te lang in holding) diende deze om veiligheidsredenen te landen. De jets proberen zo licht mogelijk hun demo te vliegen dus kunnen geen uren in de lucht blijven.
De dag zelf werd afgesloten door enkele leden van de Aero-club de France waaronder Aude Lemordant (3 voudig wereldkampioene Acrobatics).
Door het naderende onweer kozen we echter eieren voor het geld en bereikten we de veiligheid van de mobilhome en bleven we van een nat pak gespaard.
Op zondag wordt al dit moois herhaald. Mits enkele kleine wijzigingen bv geen Breguet Atlantic 2 maar wel de Patrouille de France (de leider was genezen) en het Rafale Solodisplay demo. Ondanks de nodige regenbuien konden we opnieuw van een leuke vliegnamiddag genieten. En ’s avonds toen enkel de kampers er nog stonden en de vrijwilligers genoten van de eerste rust na een lang weekend kregen we nog een demo bij sunset met vuurwerk.
Kortom een leuk weekend, een zeer interessante show. La Ferté is een ode aan het vliegwezen, een vliegfeest gebracht voor- en door gepassioneerden van de luchtvaart. AJBS tracht het belang van het vliegwezen in deze tijden te benadrukken en slagen hierin met hoogste onderscheiding.
Een dikke en welgemeende proficiat voor alle medewerkers aan dit evenement, op naar 2023 met op de kalender de 50ste editie van dit prachtig vliegfestijn!

(Tekst & Foto’s : Gunther Matterne)

Klik op de foto's hieronder voor het bekijken van het beeldmateriaal dat Gunther maakte op La Ferté Alais,  respectievelijk van vrijdag - zaterdag en zondag.