LUchtvaart Nationaal Antwerpen Kempen

LUNAK
FIESELER FI103 - FZG76 - VERGELDINGSWAPEN 1 - V-1

De vliegende, onbemande bommen met ongeveer 800 kg aan springstof aan boord werden in Wereldoorlog II door Adolf Hitler als vergeldingswapens aangewend.
In feite was het een kruisraket avant la lettre.
Het tuig kreeg de naam V-1 (Vergeltungswaffe 1) toebedeeld en was samen met de V-2 raket (Vergeltungswaffe 2), ontworpen door Wernher von Braun, één van de meest bekende van de in totaal vier vergeldingswapens (V-3 hogedrukkanon nooit gebruikt - V-4 kleine 4-traps raket). Het waren vooral de V-1's en de V-2's die, hoofdzakelijk in Groot-Brittannië (Londen) en België (Antwerpen en Luik), dood en terreur zaaiden onder de burgerbevolking.
Op maandag 17 april 2023 verkaste de V-1 uit het Stampe & Vertongen Museum voor een tweede keer naar het MAS (Museum Aan de Stroom) in Antwerpen. Eerder werd de “Doodlebug” er al tentoongesteld naar aanleiding van een expositie over Wereldoorlog II, zie hier onze reportage van toen.
Maandag kwam een transportbedrijf naar het museum op de luchthaven van Antwerpen om de V-1 te demonteren. Nadat het wapentuig was ingeladen vertrok het transport richting het MAS waar de V-1 opnieuw in mekaar zal worden gestoken. Naar verluid zou men de vliegende bom er ophangen aan het plafond en op die manier de V-1 aan de bezoekers presenteren.
Toen de laaddeuren van de vrachtwagen sloten nadat alles was ingeladen, moest ik evenwel een figuurlijk traantje wegpinken, deze V-1 was één van mijn stokpaardjes waarover ik als gids in het Stampe & Vertongen Museum graag uitweidde.
Maar niet getreurd de V-1 is niet van de aardbodem verdwenen maar zal voortaan in vol ornaat door het grote publiek te bewonderen zijn in het Museum Aan de Stroom.

(Tekst & Foto’s: Jef Pets)

Klik op de foto om het verloop van het transport van het Stampe & Vertongen Museum naar het MAS te bekijken.